Turktime
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SELAMİ TURGUT GENÇ, BENİ YAZMIŞ..
Yalçın Toker
YAZARLAR
25 Şubat 2020 Salı

SELAMİ TURGUT GENÇ, BENİ YAZMIŞ..

 

 

En çok sevdiğim eski meslek arkadaşlarımdan biri olan Selami Turgut Genç, iki gün önce bana, YENİ GÜN gazetesinin 18 Şubat Salı günkü nüshasını gönderdi.. Gazetenin 8. sayfasında tam sayfa olarak yer alan BAB-I ALİ VİTRİNİ başlıklı yazısında benden söz ediyordu.. 1955 yılında Yeni Sabah’ta spor yazarı olarak başladığım mesleğimdeki (*) ilerlemelerimi anlatan Selami dostum, sözü sahibi olduğum GÜNLÜK TİCARET gazeteme getirerek, gazete patronluğumu da ayrıntılı anlatıyor.. 

Yazısında belge olarak da Günlük Türkiye Ticaret gazetemin 19 Ekim 1965 tarihli nüshasını vermiş.. O nüshada ben, kendimi Yazı İşleri Müdürü, ablam Mürüvvet Türkili’ni de (basın kartı alsın) diye, sahibi göstermiştim..

Gazetemin o tarihteki Başmuhariri:Turgut Fethi, Umumi Neşriyat Müdürü:Selami Turgut Genç, Teknik Sekreteri: İsmet Tongo, Dış Haberler sütunu yazarı Ferruh İlkünsal, İdare Müdürü: Cemil Tekçe   gibi  dönemin ünlü kişileri idiler. Yakup Özdemir’in sütunun başlığı da “Gözümüze Çarpanlar” idi..

Selami dostumun paylaştığı, 55 yıllık anılarımı canlandıran 19. 10. 1965 tarihli Günlük Ticaret’in manşetinde şu satırlar yer alıyor:

DEMİREL PIYASA İLE İLGİLİ İLKDEMECİNİ GAZETEMİZE VERDİ..

Bu manşet haber, şu satırlarla başlıyor:

“Başbakan Yardımcısı Süleyman Demirel, Genel Başkanı bulunduğu Adalet Partisi seçimleri kazandıktan sonra, ilk demecini gazetemiz Umumi Neşriyat Müdürü SELAMİ TURGUT GENÇ’e vermiştir.”

Ve o gün için bir atlatma haberimiz olan bu yazı, alt başlıklar ve Süleyman Demirel’le, Selami Turgut’un yer aldıkları üç sütunluk fotoğrafla zenginleşiyor.. Alt başlıklarda; Enflasyon Asla Görülmeyecektir.. Piyasa Bugünkü Halinden Kurtarılıp Huzura Kavuşturulacak.. Tüccar ve Sanayicinin Yatırım Meselelerindeki Pürüzler Düzelecek.. Toplumu Sıkıntıya Sokacak Fiat Yükselişlerine İzin Verilmeyecek..

Siyaset tarihimizle ilgili, Adalet Partisinin kuruluşu, Süleyman Demirel’in varoluşu ve fikirleri konusunda en değerli bilgilerin yer aldığı bu yazıda, gazete sahipleri konusu üzerinde duran ve gazetecilikle ilgisi olmayanların gazete sahipliğini onaylamayan Selami Turgut, benimle ilgili kısaca şöyle yazıyor:

“Yalçın Toker, Bab-ı Alideki iş krizleri nedeniyle, çalışmayan bir çok gazeteciyi kadrosunda barındırma vefasını göstermişti. Arkadaşlığı ve onurlu mesleğe duyduğu saygısı nedeniyle, Nezih Demirkent, Ulvi Yanardağ, Güngör Gönültaş, Turgut Bıçakçıoğlu, tarihçi yazar Yakup Özdemir, Başyazar Turgut Fethi, Fasih İnal, foto muhabiri Aydın Dörter, Ferruh İlkünsal, Alaattin Can ve bir çok kalem ustası, bu gazetenin çekirdeğini oluşturuyordu..”

Bu yazısının sonlarına doğru, şimdi makaleler yazdığı Yeni Asır Gazetesi, kurucuları Engin Köklüçınar ve Dr. Akkan Suver’den de “gazeteci ruhuyla donanmış iki arkadaş” diyerek söz eden Selamiciğim, yazısına son verirken de şöyle diyor:

“Dördüncü kuvvet basının, aramızdan ayrılan, ebediyete göçen usta yazarlarının bıraktıkları onurlu izler hiç unutulmayacaktır.”

Sevgili Selami Turgut dostumun, anılarımı canlandıran bu yazısının yer aldığı Yeni Asır  gazetesinin tam sayfa resmini aşağıda sizlere sunuyorum..

Keşke oradaki satırları ve resimleri sizlerin de görüp okuyacağımız büyüklükte yayınlayabilme olanaklarına sahip olsaydık.. Bakarsınız ilerde böyle teknik olanaklar da ortaya çıkar.

(*) Ben Spor Yazarı İken/ Yalın Toker, Toker Yayınları www.tokeryayinları.comTel.02126010035 ve [email protected]

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime