Turktime
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
GALATASARAY’DA TOPLANTIMIZ..  YAŞAR KEMAL’Lİ ÜZÜNTÜMÜZ..
Yalçın Toker
YAZARLAR
14 Ocak 2020 Salı

GALATASARAY’DA TOPLANTIMIZ.. YAŞAR KEMAL’Lİ ÜZÜNTÜMÜZ..

 

 

Geçtiğimiz Pazar günü, adeta bir eski dostlar alemi yaşadık.. Akrabalar, Silifkeli hemşehriler ve dostlar, ihtiyar, genç, kadın, erkek Kadıköy yakasındaki Galatasaray sosyal tesislerinde buluştuk. Bu sayede, yıllardır birbirini görmeyen amcalar, dayılar, halalar, teyzeler, damatlar hep bir araya gelme fırsatı bulmuş oldular.. Kucaklaştılar, öpüştüler..

Bu çok değerli buluşmayı sağlayan, teyze oğlum Tekin Demirtaş’tı.. Galatasaray tesislerinde hepimizi kahvaltıya davet etmişti..

 

 

Basınköy’de oturduğumuza göre, Kadıköy yakasındaki o tesislere gitmek, bizim için İstanbul’un bir ucundan öteki ucuna gitmek sayılırdı.. Bu yüzden, eşim Serpil’le birlikte erkenden yola çıktık..

Bereket yollarda ve köprülerde pek fazla trafik yoktu.. Saat 10’a doğru oraya vardık.. Epey gelen olmuştu. Deniz kıyısındaki lokantanın masalarında yerlerimizi aldık.. Bizden önce gelenlerle kucaklaştık, öpüştük.. Bu manzara giderek, her dakika daha yoğunlaştı.. Eğer, yaş sıralaması uygulayıp birkaç isim verecek olursam şöyle anlatayım:

Sol yanıma dayıoğlum Erdoğan Özman oturdu.. Dayıoğlumla yaşıtız.. 1940’lı yıllarda İlkokulda birlikte okumaya başlamıştık.. Sağıma teyzeoğlum Silifke’li Kemal Persentili oturdu.. O şimdi İstanbul’da büyük bir işadamı.. Onun yaşı da 80’nin üstünde..  Öteki teyzeoğullarımdan İz Demirkut, sıranın başında.. Doktor Mürüvvvet Türkili ablam masadaki en büyüğümüz, 90’nın da üstünde.. O yan masada oyuruyor, kızları yani yeğenlerim de etrafında.. Teyzeoğlum Güngör Demirtaş da, eşi ile birlikte ablamın yanında oturuyor.. Tabii bu isimler okuyucularımı fazla ilgilendirmez.. Ama yine de ben anılarım canlansın diye söz ettim.

Belki davetçi Tekin Demirtaş’ın ağabeyi Güngör’ü hatırlayanlar çıkar aranızdan Galatasaray voleybol takımında voleybol oynardı.. Çok başarılı bir voleybolcu idi.. Tam hatırlamıyorum ama galiba milli takıma da seçilmişti.

Bir zamanlar Sultanhamamın büyük bir kumaşçısı olan kardeşi Tekin Demirtaş da Galatasaraylı.. Kulüp üyeliğinde 25 yılını doldurmuş, birçok onur belgeleri almış, Divana seçilmiş biri.. Ancak ne var ki  1986’da Sinan Erdem’in, Erdoğan Teziç’in istemi üzerine üye olduğu Galatasaray’dan şimdi istifa edeceğini söyledi..

Sebebini kahvaltıdan sonra anlatacak, dinleyeceğim.. Ama masamdaki zengin yiyecekler ağzımı sulandırıyor, beni bekliyorlar.. Tekin’in istifa sebebini belki ileride dinlerim..

 

DOĞAN HIZLAN’IN YAŞAR KEMAL YAZISI

 

Yukarıda anlattığım Galatasaray tesislerine çok erken gittiğimiz için, gazeteleri almadan yola çıkmıştık.. Dönüşte gazetelerimizi alıp evimize girdik...

Evde uzanıp önce SÖZCÜ’yü aldım elime.. Yazarları, haberleri okudum.... Sonra manşetlere, haberlere göz atıp, öteki yazarların ne yazdıklarına baktım.. İlgimi çekenleri kısaca okudum..

Akabinde Hürriyeti aldım elime, haberlere, yazarlara göz gezdirdim..

İç sayfadaki Doğan Hızlan’ın yazısına bakarken şaşırdım kaldım, heyecanlandım. Kocaman bir Yaşar Kemal resmi görünüyordu.. Yanında da Basınköy’deki bizim ev vardı. Yaşar ağabeyin sağlığında yan yana oturduğumuz, balkonlarımızın müşterek olduğu, her gün, sabah, akşam beraber olup vakit geçirdiğimiz, sohbet ettiğimiz,  tavla oynayıp misafirlerimizi ağırladığımız mekanımız.. O günleri hatırladım..

 

 

O dönemin Beşiktaş Başkanı Süleyman Seba’yı da getirmiş, ağabeyim Beşiktaş yöneticilerinden Necati Toker’le tavla oynatmış.. Ben, büyük ağabeyim Rasim Toker, Yaşar ağabey, çocuklarım, eşim  de seyirci olmuştuk.. Bütün bunları, Yaşar Ağabeyin eşi Tilda’yı, fotoğrafları ile birlikte Yaşar Kemal kitabımda (*) anlatırım..

Neyse lafı fazla uzatmayayım..

Bu anılarımı canlanmasında vesile olan Doğan Hızlan’a bir düzelte göndererek yazıma son vereyim.. Yazısındaki resimde Yaşar Kemal’in evi 4. katta gösteriliyor.. Yaşar ağabey giriş katındak1 numarada, ben de karşı daire otururduk.. Balkonlarımızda ağaç dalları sallanırdı.  

Doğan Hızlan yazısında işaret ettiği, “eski edebiyatçıların Reşat Nuri Güntekin,Behçet Necatigil, Mehmet Seyda, Kemal Tahir, Yaşar Kemal, Tahir Alangu, Halikarnas Balıkçısı, Tomris Uyar, Turgut Uyar, Samim Kocagöz, Melih Cevdet Anday’ın evlerinin resmi makamlarca bakılması ve korunması” fikrine ben de katılırım..

Ama resimdeki yanlışlığın düzeltilmesini isterim.

 

(*) Yakından Tanıdığım Ünlüler YAŞAR KEMAL/Yalçın Toker, Toker Yayınları www.tokeryayinları.comTel.02126010035 ve [email protected]

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime