Turktime
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Ç HARFLİ İKİ İSİM: ÇİÇERO .. CÖRÇİL..
Yalçın Toker
YAZARLAR
19 Şubat 2020 Çarşamba

Ç HARFLİ İKİ İSİM: ÇİÇERO .. CÖRÇİL..

 

 

Son zamanlarda, kitaplar, eskisi kadar satılmaz oldu.. Çünkü artık herkesin  elinde bilgisayarı.. İstediği kitapları e-Kitap denilen nüshalarından çok ucuz fiatlarla açıp okuyabiliyorlar.. Bu yüzden, bütün kitap pazarlama firmaları da e-Kitap işi ile daha çok ilgilenmeğe başladılar..

Bizler de zorunlu olarak bu gelişmelere ayak uydurduk, yeni kitap baskıları yerine pdf denilenlerle meşgul olmaya başladık. Şu ana kadar bizim de tam 166 kitabımızın e-Kitabı hazırlanmış durumda ve Turkuaz’da okuyuculara sunuluyor..

Hal böyle olunca, benim de yayınevimdeki öncelikli meşgalem e-kitaplarımızla ilgilenmek oldu.. e–kitaplarımızı gözden geçiriyorum.. Harf hataları falan varsa işaretliyorum ki, düzeltilsin..

Mesela bugün DOKUZ GİZLİ DOSYA(*) isimli kitabımızı gözden geçirmekteyim. Kitapta Çörçil, Çiçero isimleri geçiyor. Bu isimlerin asılları ise Churchill, Cicero’dur.  Ama biz bunları kendi okuduğumuz şekliyle kitaba koymuşuz..

Bu tespitim üzerine, başka dillerde mevcut olmayan “ç,ş,ğ” gibi harflerimiz konusunda düşünmeğe başladım.. Tam tespit etmedim ama bu harfler galiba yalnız bizim alfabemizde var.. Başka alfabelerden var mı pek bilmiyorum.

Eveeet.. Ç harfimiz sebebiyle bu isimlerden söz edince, “bugünkü yazıma da bu iki kişiyi konu yapayım” dedim..

 

ÇİÇERO (CHİCERO)          

Herkesçe bilinen Marcus Tullius Cicero. MÖ 106’ncı yılda doğmuş Roma’lı bir devlet adamıdır. Bilgin, hatip ve yazardır. Felsefe konusunda Yunan filozofu Sokrates’le çok ilgilenmiştir.. Latincenin felsefe dili olarak gelişmesi gibi konularda bilimsel çalışmalar yapmıştır.

Ama benim şimdi burada asıl üzerinde duracağım Çiçero, II. Dünya Savaşı öncesinde Nazi Almanyası adına casusluk yapış olan Arnavut asıllı casus İlyas (Elyesa) Baznadır.

İLYAS BAZNA ÇİÇERO: Bu kişiye, 9 Gizli Dosya kitabımızda tam 40 sayfa (283-323) yer verilmiştir. Adına filmler yapılmış bu casus Çiçero, 28 Haziran 1904 tarihinde dünyaya gelmiştir. Arnavut asıllı bir Türk casustur.
I. Dünya Savaşı’ndan önceki yıllarda, Yugoslavya Krallığı büyükelçisine ve Almanya büyükelçiliği müsteşarına uşaklık yapmıştı. Almanya elçilik müsteşarının mektuplarını okuduğu gerekçesiyle bu işinden kovuldu.
Britanya İmparatorluğu'nun Ankara büyükelçisi Hugessen'in uşaklığını yaparken, elçi ile çok sıkı ilişkilere girmişti. Elçinin banyosunda onun sırtını bile ovardı. 1943'ten itibaren fotoğraflarını çektiği gizli belgelerin örneklerini Almanya büyükelçiliğine teslim etmeye başladı. Bütün bu dönem boyunca Ankara'daki İngiliz istihbarat görevleri, Çiçero’nun İngilizce bilmediğini sandıkları için onun yanında rahatça her şeyi konuşuyorlar, onun casusluğundan şüphelenilmiyorlardı.

Bu casusluk işi için kendisine binerce paralar ödendi. Kendisinin Alman elçiliğinde belgeleri teslim ettiği grevli Moyzisch’ti. Böylece bir Alman ajanı haline gelmiş oluyordu.  Alman istihbarat servislerince kendisine "Çiçero" kod adı verildi. Bu adı Von Papen takmıştı. Müttefiklerce düzenlenen uluslararası toplantılar ve bazı bombardıman planları hakkında önemli bilgileri aktardı. Ama Normandiya Çıkarmasına ilişkin çok az istihbaratı olmuştu.
Elyesa Bazna kendisine Çiçero kod adının verildiğini bilmiyordu. Bunu, 1950’de, sefarette belgeleri teslim ettiği Moyzisch'in yargılamalarının ardından inzivaya çekildiği Tirol Alpleri'nde yazdığı anılarından öğrenebildi.
Elyesa Bazna 1970'te, Münih'te 66 yaşında, yoksul bir gece bekçisi olduğu sırada hayatını kaybetti.

ÇÖRİL: Winsnton Churchill

Geleyim ismini Ç ile başlattığımız ünlü İngiliz Devlet adamı Çörçil’e..

Tabii bu kişiyi hemen herkes bilir ve hakkında bilgilere sahiptir. Onun için birkaç satırla bilgi verip geçeceğim..

Oxfordshire’da, 30 Kasım 1874’te, Lord Randolph Churchill’in oğlu olarak dünyaya geldi. 1895'te Kraliyet Harp Okulunu bitirdi ve orduya girdi. Boerler savaşında esir düştü ve oradan kaçarak milli kahraman oldu. On ay sonra, Muhafazakar partiden milletvekili seçildi.

1904’te Liberal Partiye girdi. 1911’de Bahriye Nazırı oldu. Başarılı siyasi kariyeri 1916’da Gelibolu yenilgisinden sonra düşüşe geçti. 1917’de Cephane Bakanlığına ve Harbiye Bakanlığına getirildi. 1924'te tekrar Muhafazakar Partiye girdi. Maliye Bakanı oldu (1924-1929).

İkinci Dünya Savaşında izlediği savaş politikası ve Roosevelt ile kurduğu iyi ilişkiler onu İngiliz tarihinin en önemli devlet adamları arasına soktu. Gene bu dönemde Müttefik Devletlerin Balkanlar'a kaydırmağa çalıştığı strateji konusunda Ruslarla çalıştı. Ancak S.S.C.B.'nin burada hakim duruma geçmesinden de çekiniyordu. Bu yüzden savaşın başından itibaren stratejik önemi büyük olan Türkiye'yi savaşa sokmağa çalıştı. Kahire ve Adana'da Türk yöneticileriyle bu konuda yaptığı görüşmelerde, Türkiye'nin istediği askeri yardımı vermeğe ise yanaşmadı. Savaş sonrası Avrupa ülkelerinin birleşmesini sağlayan Kuzey Atlantik Paktı, Avrupa Konseyi gibi kurumların oluşması için büyük çaba gösterdi. 1951 seçimlerinde tekrar iktidara geldi. 1955'te görevlerini A.Eden'e bırakarak siyasetten çekildi.

Son yıllarını yazılar yazarak ve resim yaparak geçirdi. 1953 yılında Nobel Edebiyat Ödülünü kazandı. 1963’te Amerikan Devleti, kendisine onursal vatandaşlık verdi.

1965 yılında, 90 yaşında öldü. 

Unutmadan; ansiklopedilerde bir diğer Winston Churchill yer alır. Bu kişi ise, Montana doğumlu Floridalı tarih yazarıdır. Bu Çörçil’ın de pek tarihi kitapları vardır.

 

(*) 9 Gizli Dosya/ Alain Decaux, Toker Yayınları www.tokeryayinları.comTel.02126010035 ve [email protected]

 

 

 

 

 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime