Turktime
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
KELİME OYUNUMU OYNADIM..  ACI HABERLE SARSILDIM..
Yalçın Toker
YAZARLAR
18 Ocak 2020 Cumartesi

KELİME OYUNUMU OYNADIM.. ACI HABERLE SARSILDIM..

 

 

Ben boş zamanlarımda, en başta Sözcü olmak üzere gazeteleri okurum, sonra televizyonun başına geçer, haberlere bakarım.. Haberleri de fox, halk Tv ve Tv-1 dışındakilerde seyretmem.. Akabinde, maç varsa başlarım maçı izlemeye..

Maç bittikten sonra da zaten açık duran ve beni beklemekte olan bilgisayarımın başına geçerim.. Yazı yazacaksam yazımı yazarım, yoksa benim kelime oyunumu başlatırım..

“Kelime oyunun da neymiş” diye sorduysanız, anlatayım..

Benim her gece yatağa yattıktan sonraki meşgalem Sözcü gazetesini elime alıp bulmacaları çözmektir. Resimli kare bulmacadan başlarım, sözcük yerleştirme, çengel bulmaca diye devam ederim.. Hepsini çözmeden de uyuyamam..

Ara sıra bulamadıklarım kelimeler olursa, yanımda yatan hanımımdan gizli olarak  arka sayfadaki çözümlere baş vurur, hepsini tamamlarım.. Tabii ara sıra da bulmacalarda bazı hatalar da yakalarım..

Gece geç saatlere kadar süren bu bulmaca çözme uğraşım sırasında, bir gün aklıma bir şey geldi.. “Ben de bir bulmaca oynu icad edeceğim”.. “Seçeceğim bir kelimenin harflerini kullanarak yeni kelimeler oluşturacağım” dedim..  Ve ilk olarak da kendi soyadım Toker’i ele aldım.. Toker’de geçen beş harfi kullanarak, kelimeler ürettim..

İsterseniz bu oyunum hakkında  sizlere de kısaca bilgi vereyim.. Bakarsınız sizin de hoşunuza gider, sizler de oynarsınız..

TOKER’deki beş harfin alfabetik sıralaması şöyle: E-K-O-R-T..

Başladım bu harflerden alfabetik sıraya göre iki, üç, dört, beş harfli kelimeler üretmeye.. Ürettiğim kelimeleri anlatmak için, zaman zaman yorum niteliği taşıyan esprili açıklamalar ekledim ki, oluşum tam anlaşılsın..

Şöyle oldu..

 

YALÇIN’dan  OLUŞTURDUĞUM KELİMELER: 

 

İKİ HARFLİ KELİMELER:

E: ek = İlave.. Sözcü gazetesinin her hafta verdiği kitap ek’ini dört gözle beklerim..

ek = Toprağa ekim yap.. Çiftçi arkadaşlara “tarlanı mutlaka ek!” diyorlar ama.. Adamcağız ürününü yok pahasına satıyor.. Masrafını bile çıkaramıyor.. Çünkü iktidarlar, buğdayı, patatesi bile dışardan alıyor, çiftçiyi mahvediyorlar..

er: Asker.. Türk milleti Atatürk’ünün sözlerini dinler, kahraman Türk Ordusunun er’lerini bağrına basar..

E: et=Hayvani gıda.. Milletimizin zenginler haricindeki büyük çoğunluğu et yemeyi unuttu.. Ete hasret kaldı.. Et değil, ekmek bile alamayan, cebinde beş kuruşu kalmayan milyonlarımız var. İş bulamıyor ki.. İş bulsun açlıktan kurtulsun..

O: ok= Avcıların av aracı, askerlerin hücum ve savunma aracı, sporcuların ok sporlarında kullandıkları araç...

O: or= Ordunun kısaltılmış simgesi.. Kahraman Türk Ordumuz, Barış Pınarı harekatında her gün Suriye’de , binbaşılarımızı, teğmenlerimizi, onbaşı ve erlerimizi şehit veriyor.. Şimdi bir de askerlerimizin Libya’ya gönderilmesi kararı aldılar. Bakalım, Libya macerası başlatılınca oradan ne hazin haberler alacağız..

O: ot= Koyun, keçi, inek, öküz, at, eşek gibi hayvanlarımızın baş gıda maddesi.. Tarımcılığımız öldürüldükçe otlar da kuruyup gidiyor..

R: re= Müzikte ikinci nota.. Do’dan sonra re gelir..

t: T= Bir element simgesi.. te: çizim işlerinde kullanılan cetvel. te: sıhhi tesisatta kullanılan parça.

 

ÜÇ HARFLİ KELİMELER:

E: eko= Yankı..

K: kor= Ateş durumuna gelmiş kömür..

R: ret= Önerinin kabul edilmemesi. Mecliste muhaliflerin hemen her önerisi reddediliyor.

R: rot= Otolarda direksiyonla tekerlek arasındaki bağlantıyı sağlayan parça.

T: ter= Deriden sızan tuzlu sıvı.

T: tek= Çift değil, tek. 

T: tok= Aç değil tok.. Günümüzde tok yatanların sayısı çok azaldı, öyle değil mi?.

T: tor= Sık gözlü balıkçı ağı. Ben, yazlığım İğneada’da balık avladığım günlerde, oradaki balıkçı Enver Şanlı’nın torunu kullanırdım.

 

DÖRT HARFLİ KELİMELER:

K: kert= Tahtanın kenarını çentikletme.. “Marangoz efendi bu tahtanın kenarını biraz kertiver.”

K: kore= Uzak doğuda bir ülke.. Kore harbi sırsında rahmetli Necati Toker ağabeyim de askerliğini Kore’de yapmıştı

K: kort= Tenis oynanan alan.. Bir zamanlar ben de İstanbul tenis kulübü kortlarında tenis oynamıştım.. Anılarım canlandı..

T: terk= Bırakma, ayrılma, vazgeçme.

 

BEŞ HARFLİ KELİMELER:

ROKET= Bir füze türü..

 

Soyadımdan ben bu kadar kelime ürettim.. İlginizi çektiyse sizler de boş zamanlarınızı değerlendirmek için bir deneyin.. Bu arada, kelime oyunu adını verdiğim bu oyunu ben icat ettim demiştim.. Yanılmışsam, yani zaten bu oyun varsa ve adı da mevcutsa bilenler lütfen bilgi versinler düzelteyim.

ÇETİN METE’Yİ KAYBETTİK

 

Değerli okuyucularım, yazımı tamamlamış, tam gönderecektim ki, bir haberle sarsıldım.. 50-60 yıllık spor yazarı meslek arkadaşım, Çetin Mete’yi kaybetmiştik.. Kızı Bahar Mete az önce eşime haber vermiş. Öğrendim gözlerimden yaşlar damladı..

Cenazesini Pazar günü öyle namazından sonra Kadıköy Fenerbahçe camiinden kaldırıp Pendik Kurtköy Bolluca mezarlığına defnedeceğiz.. Nur içinde yatsın. Başta kızları Bahar ve Zeynep olmak üzere, akrabalarının, meslektaşlarının ve komşularının başları sağ olsun..

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime