Turktime

Tunus'ta ne oldu, bundan sonra ne olacak?

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, Pazar günü Tunus'a karşı işlenen “suçlara” ilişkin soruşturmalardan sorumlu savcılığa öncülük etmeye, başbakan Hişam el-Meşişi görevden almaya, parlamentoyu bir ay süreyle askıya almaya ve tüm milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldırmak gibi bir dizi karar aldı.
ABONE OL
Abone Ol
Tunus'ta ne oldu, bundan sonra ne olacak?
Haberler / Analiz
30 Temmuz 2021 Cuma 00:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Cumhurbaşkanı Said'in aldığı bu kararlar Tunuslular çok uzun süre hatırlayacak. Said, ayrıca 26 Temmuz'dan 27 Ağustos'a kadar saat 19:00 ile 18:00 arasında ülke çapında sokağa çıkma yasağı emrini verdi. Said'i bunlara ek olarak şehirler arası seyahat etmeyi ve üçten fazla kişinin bir araya geldiği halka açık toplantıları da yasakladı.

BAŞBAKAN MEŞİŞİ'DEN AÇIKLAMA

Said'i tarafından görevden alınan Tunus Başbakanı Hişam el-Meşişi, Cumhurbaşkanı Kays Said'in yeni bir başbakan ataması halinde halkın güvenliğini ve hakkını gözettiği için görevini devredeceğini duyurdu. Meşişi, açıklamasının devamında Tunus'un durumunu karmaşıklaştıran ve zora sokan engelleyici bir rol üstlenmeyeceğini kaydetti.

EL NAHDA'DAN GERİ ADIM

Kapatılan parlamentonun başkanı ve İslamcı El Nahda Hareketinin Lideri Raşid Gannuşi Said'in aldığı kararları “darbe” olarak nitelendirdi. El Nahda, Cumhurbaşkanı Said'in aldığı karar sonrası taraftarlarını protesto gösterileri yapmaya çağırırken, daha sonra geri adım atarak diyalog çağrısında bulundu.

Cumhurbaşkanı Said, bu müdahalenin El Nahda'nın açıkladığı gibi bir darbe değil Tunus Anayasası'nın devlet başkanına “ülkenin bütünlüğünü ve ülkenin güvenliğini ve bağımsızlığını tehdit eden yakın bir tehlike” durumunda yaptığı şeyi tam olarak yapma yetkisi veren 80. maddesine atıfta bulunarak bir görev olduğu fikrindeydi.

Bu durum darbe olsun ya da olmasın, bunun Tunus'ta olmaması gerekiyordu. Tunus, Arap Baharı protestolarının başarı öyküsüdü (ya da öyleydi). Bu protestolar 20 yılı aşkın bir süre Tunus'u baskıyla yöneten Zeynel Abidin Bin Ali yönetimine son vermişti.

Cumhurbaşkanı Said'in bu hamlesi Zeynel Abidin Bin Ali'nin devrilmesinden sonra inşaa edilmeye çalışılan demokrasi sürecini kesintiye uğratmış gözüküyor. 

OLASI ÇÖZÜMLER

Peki bundan sonra Tunus'ta ne olacak? Uluslararası basına yansıyan analizlere göre Tunus için dört olası senaryo var. Bunlar;

1) Olası gösteriler yoğun çatışmalara dönüşebilir ve bu durum ülkede uzun süreli bir istikrarsızlığa yol açabilir. Son gelişmeler bunun çok düşük bir olasılık olduğunu gösteriyor.

2) Said, gücünü pekiştirerek, bireysel özgürlükleri kısıtlayarak ve anayasal düzene dönüşü erteleyerek veya iptal ederek, tam otoriter bir yönetim kurabilir.

3) Cumhurbaşkanı Said, Tunus'ta daha önce olduğu gibi siyasi muhalifleri birbirleriyle görüştürebilir ve yeni bir uzlaşma hükümeti kurabilir.

4) Said, yeni bir başbakan atayabilir ve parlamentoyu yeniden açarak anayasal düzene sorunsuz bir geri dönüş sağlayabilir.

Cumhurbaşkanı Said, Tunus'ta demokrasinin inşaasında görev alan bir devlet adamı mı yoksa bir diktatör mü olacak? Bunu önümüzdeki günler ve haftalar gösterecek .

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime