Turktime

FİLİSTİN - İSRAİL ATEŞKESİNİ ÇÖZÜM TAKİP ETMELİ

Filistin ve İsrail arasında varılan ateşkes kuşkusuz acil ihtiyaçtı. İki toplum arasında dönem dönem yaşanan çatışmaların bir daha yaşanmaması için uzun vadeli çözüm veya çözümler aranmalıdır; uluslararası ve bölgesel güçler her iki taraf içinde diplomasiyi temel güç olarak kabul ettirmelidirler.
ABONE OL
Abone Ol
FİLİSTİN - İSRAİL ATEŞKESİNİ ÇÖZÜM TAKİP ETMELİ
Haberler / Analiz
24 Mayıs 2021 Pazartesi 01:12
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Filistin ile İsrail arasında yaşanan son çatışmalarda 65'i çocuk olmak üzere en az 232 Gazzeli hayatını kaybederken en az 1.710 kişi de yaralandı. İsrail tarafında ise 2'si çocuk olmak üzere 10 yaşamını yitiriken, 118 kişi de yaralndı.

Hiç şüphe yok ki Filistin ve İsrail arasında varılan ateşkes kuşkusuz acil ihtiyaçtı. Başta Gazze olmak üzere Filistin topraklarında yaşayan insanlar için hayati denebilecek bir adımdı. Ancak tarihin bize gösrterdiği, ateşkesin geçici bir anlamı olduğudur. 

Ancak, son ateşkesin ışığında diplomatik çabaların yeniden başlaması ve başarıya ulaşması her iki tarafın da ciddiyetle yaklaşmasına bağlı. Uluslararası ve bölgesel güçler için zor olan iş şimdi başlıyor. 

Filistin ile İsrail arasında dönem dönem yaşanan çatışmaların bir daha yaşanmaması için uzun vadeli çözüm veya çözümler aranmalıdır; her iki tarafta diplomasiyi temel güç olarak kabul etmelidir. Anlaşmazlığı çözmenin ilk adımı, her iki tarafın da kesin bir çözüme duyulan ihtiyaç üzerinde anlaşması olmalıdır. 

SON GERGİNLİK NASIL BAŞLADI?

7 Mayıs'ta Mescid-i Aksa yakınlarında, Doğu Kudüs’te mahkemenin 8 Filistinli ailenin evlerinden atılıp yerlerine Yahudi aileleri yerleştirme kararını protesto için toplananlara, İsrail polisi sert müdahalede bulundu.

Müdahalenin ardından Gazze Şeridi'ndeki Filistinli direniş örgütleri, İsrail polisinin işgal altındaki Doğu Kudüs'te yer alan Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah Mahallesi'nden çekilmesi için süre tanıdı. 

Süre dolumunda İsrail polisinin Mescid-i Aksa ve Şeyh Cerrah'tan çekilmemesi üzerine Filistinli direniş örgütleri İsrail'e çok sayıda roket fırlattı. Bunun üzerine İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne yönelik "Surların Muhafızı" adıyla askeri operasyon başlattı.

Çatışmalarda 65'i çocuk olmak üzere en az 232 Gazzeli hayatını kaybederken en az 1.710 kişi de yaralandı. İsrail tarafında ise 2'si çocuk olmak üzere 10 yaşamını yitiriken, 118 kişi de yaralndı.

MUHTEMEL ÇÖZÜMLER

İki toplum arasındaki çatışmanın en olası çözümü "iki devletli çözüm". Yani Batı Şeria ve Gazze'de bir Filistin devletinin kurulması; Filistin siyasetinin önde gelen iki fraksiyonundan biri olan El Fetih hareketi bu çözüm girişimi desteklemişti ve desteklemeye devam etmekte.

İki devletli çözüm ulaşılamaz hale gelirse, İsrail tarafı, İsrail'in kontrolü altında bir tür Filistin özerkliği önerisini sunabilir; İsrail sağ kanadının çoğunluğunun tercih ettiği çözüm yaklaşımdır. 
Bu yaklaşımı ortaya koyanlar, bir Filistin devletini asla kabul etmediklerini açıklıyorlar. Sorunu böyle çözmeye yönelik bir yaklaşım izlenirse Filistinliler ve Arap dünyası bunu asla kabul etmeyerek şiddetle reddedileceklerdir.

Bir başka yaklaşımda, bir tür tek devletli çözüm önerisi. Bu, İsrail'in tüm bölge üzerinde kontrolünü içeriyor; Yahudi ve Filistinli nüfus için eşit haklara sahip iki uluslu bir devleti gerektirecektir. Ancak bu önerinin handikapı Yahudi ve Filistin halklarının ulusal özlemlerinden vazgeçmeyecek olmasıdır.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime