Turktime

Narsizim ve Politik Katılım

"Başarılı bir demokratik işleyiş, kurumlara güven, etkinlik ve demokratik sürece dahil olmayı gerektirir. Siyasi sürecin kendisi kamuoyunda narsisizmi tetikliyorsa, demokrasinin geleceği tehlikede olabilir"
ABONE OL
Abone Ol
Narsizim ve Politik Katılım
Haberler / Analiz
7 Nisan 2021 Çarşamba 00:54
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Siyasi gelişmeleri takip eden bir seçmen, gelişmiş veye gelişen demokrasilerin anahtarıdır. Yapılan yeni araştırmalar, narsist kişilerin politik olarak da daha aktif olabileceğini ortya koydu.

Amerika Birleşik Devletleri ve Danimarka'da yapılan bir dizi araştırmada, araştırmacılar, bencillik, yetki ve hayranlık ihtiyacını birleştiren bir özellik olan aşırı narsist kişilerin siyasete katılma olasılıklarının daha yüksek olduğunu ortya koydular. 

Penn State Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Peter Hatemi, yakın zamanda Society for Personality and Social Psychology'de yayınlanan bu bulguların, bazı siyasi adayların seçimlerde nasıl ve neden başarılı olduklarına dair fikir verebileceğini söyledi.

"NARSİZİM DAHA AŞIRI NARSİZİMİ DOĞURUR"

Araştırmanın sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamanın devamında "Siyasi süreçte yer alan narsisizmde yüksek olanların demokrasimizin mevcut durumunda bir rol oynadığını düşünmemek zor." diyen Hatemi, "Kendi kişisel kazanımları ve statüleriyle daha fazla ilgilenen insanlar seçimlerde daha fazla yer alırsa, o zaman arzularını yansıtan adayların ortaya çıkmasını bekleyebiliriz - narsisizm daha aşırı narsisizmi doğurur." ifadelerini kullandı.

Araştırmacılara göre, önceki çalışmalar, aşırı narsisizmin, işleyen demokrasilere zarar verebilecek davranışlarla bağlantılı olduğunu göstermiştir. Toplumda gelişen aşırı narsisizm, daha az işbirliği, daha az uzlaşma ve daha az affetmenin yanı sıra daha fazla çatışma ve daha fazla sivil çekişme ile bağlantılı durumdadır.

Araştırmacılar, araştırıma verileri için iki anket yapmışlardır: biri ABD'de ve diğeri Danimarka'da. Katılımcılara, gösterilere veya toplantılara katılma, politikacılarla veya medyayla iletişime geçme ve oy verme geçmişleri ve siyasi katılımları sorulmuştur. 

Narsisizm, katılımcılardan kendilerine uygulanabilecek iki ifade arasından seçim yapmalarının istendiği bir anketle ölçülmüştür. Örneğin, "Hakkım olan saygıyı almakta ısrar ediyorum" ve "Genellikle hak ettiğim saygıyı görüyorum."

Narsisitlerin, karar vericilerle iletişim kurmak ve fikirlerini duyurmak gibi siyasete daha yüksek katılımla ilişkili olduğunu keşfeden araştırmacılar, aşırı narsisit insanlar kelimenin tam anlamıyla daha fazla konuştukları için seslerinin duyulma olasılığının daha yüksek olabileceğini söylediler.

Araştırmacılar yaptıkları çalışmada üstünlük ve otorite / liderlik özelliklerinin daha yüksek katılımla ilişkili olduğunu buldular. Ancak kendi kendine yeterlilik, daha az katılımla ilişkilendirildi.

Siyaset bilimi profesörü Hatemi, araştırmada ortaya çıkan genel tablonun, kendilerine inanan ve diğerlerinden daha iyi olduklarına düşünen bireylerin siyasi sürece daha fazla katılması olduğunu söyledi.

Hatemi, sonuçlara ilişkin değrelendirmesinin devamında, aynı zamanda, daha fazla kendi kendine yeterli olan bireylerin siyasi sürece katılma olasılığının da daha düşük olduğunu, bu durumun, politikaların ve seçim sonuçlarının giderek daha fazlasını isteyen ama daha az paylaşımcı kişiler tarafından yönlendirilebileceği anlamına geldiğini belirtti.

"DEMOKRASİNİN GELECEĞİ TEHLİKEDE OLABİLİR"

Hatemi, bu duruma bir çözüm saptamak zor olsa da, seçmenler arasında siyasi katılımı artırmanın yollarını bulmanın ve aşırı narsisizm temsilini azaltmanın iyi bir başlangıç ??olacağını söyledi.

"Başarılı bir demokratik işleyiş, kurumlara güven, etkinlik ve demokratik sürece dahil olmayı gerektirir." diyen Hatemi, "Siyasi sürecin kendisi kamuoyunda narsisizmi tetikliyorsa, bence demokrasimizin geleceği tehlikede olabilir." ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime