Turktime

İklim değişikliği konusunda endişelenmemiz gerekiyor mu?

İklim değişikliği sadece ormanları, mercan resiflerini ve uzak ülkelerdeki insanları etkilemeyecek, hepimizi etkileyecek. Daha sert hava koşullarından artan gıda fiyatlarına kadar her yerde insanlar iklim değişikliğinin etkilerini hissedecekler. Bu konuda endişeli hissediyorsanız, yalnız değilsiniz.
ABONE OL
Abone Ol
İklim değişikliği konusunda endişelenmemiz gerekiyor mu?
Haberler / Analiz
27 Ocak 2021 Çarşamba 00:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Tam bir resim olmasa bile, dünya çapında bir iklim değişikliğinin meydana geldiği su götürmez bir gerçek. Ve aynı zamanda iklim değişikliğinin altında yatan sebebin insan faaliyetlerinin olduğuna dair bilimsel bir fikir birliği var. Son dönemde yaşanan doğa felaketleri bu fikir birliğini daha da güçlendirmekte.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN SEBEBİ NE?

İklim değişikliğinin altında yatan nedenlere baktığımız zaman hem doğal hem de antropojeniktir (insan tarafından yapılan), ancak antropojenik değişiklikler iklim değişikliğinde daha fazla öne çıkıyor.

Biz insanlar, fosil yakıtları kullanarak, ormanları keserek vb. dünya çapında sıcaklıkların yükselmesine neden olan varlıklarız; dünya, endüstri devriminin başladığı 19. yüzyıldan bu yana yaklaşık 1 santigrat derece ısındı.

Isının dünya çapında yarım santigrat derece olsa bile daha fazla ısınması daha fazla  buharlaşma demektir. Buda atmosferde daha fazla su demektir. Bu tür değişen koşullar tarımımızı, sağlığımızı, su kaynaklarımızı ve daha fazlasını riske atar.

Isınan bir gezegen, buzulların ve donmuş toprakların yüksek oranda çözüldüğü ve eridiği anlamına gelirki eriyen toprak ek sera gazları açığa çıkarır. Eriyen buzullarla birlikte okyanuslar ısınır ve daha asidik hale gelir. Bu da deniz canlılarına zarar verir.

Ayrıca donmuş toprakların eritilmesinin bulaşıcı hastalıkları salacağına ve insan sağlığını büyük ölçüde tehdit edeceğine dair bilimsel bir inanç var.

HEPİMİZİN TEMİZ SUYA İHTİYACI VAR

Dünyada her 3 kişiden 2'si ya su kaynaklarının yetersiz yada suyun şiddetli doğa olaylarına neden olduğu bölgelerde yaşamaktadır. Küresel sıcaklıklardaki küçük bir artış bile su döngüsünü istikrarsızlaştıracak.

Su kaynakları açısından yetersiz olan bölgelerde durumu daha da kötüleşebileceği gibi suyun bol olduğu yerlerde de yaşama koşullarını daha da zorlaştırcaktır.

HEPİMİZ TEMİZ HAVA NEFES ALMAK İSTİYORUZ

İnsan kaynaklı faliyetlerin atmasferde yol açtığı hava kirliliği canlıları olumsuz etkilemektedir. Hava kirliliği insan sağlığını, özellikle çocukları etkiler; astım, kalp ve akciğer hastalıklarına yol açabilir.

HER YERDE ETKİLERİNİ HİSSEDECEĞİZ

İklim değişikliği sadece ormanları, mercan resiflerini ve uzak ülkelerdeki insanları etkilemeyecek, hepimizi etkileyecek. Daha sert hava koşullarından artan gıda fiyatlarına, rekreasyona kadar her yerde insanlar iklim değişikliğinin etkilerini hissedecekler.

GELECEK NESİLLER İÇİN

Böylesine güzel bir gezegende yaşadığımız için çok mutluyuz, ancak şartlara ve neler olduğuna bakarsak, belki gelecek nesiller aynı şeyi hissetmeyecek. Bu konuda endişeli hissediyorsanız, yalnız değilsiniz.

Sorumluluklarımızı anlamalı ve gezegenimizin iyileştirilmesi için çalışmalıyız. Nerede yaşarsanız yaşayın, etkileneceksiniz, bu yüzden yeşil hayata doğru yolculuğunuza bugün başlayabilirsiniz.

DÜNYAYA İHTİYACIMIZ VAR, DÜNYANIN BİZE İHTİYACI YOK.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime