TURKTIME / Ekim ayında Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nun desteklediği Tobruk Hükümeti ile Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti arasında barış anlaşması imzalanmıştı.
Anlaşma sonrası kısmen sakin olan Libya'da geçtiğimiz hafta Libya Ulusal Ordusu'nun Lideri Halife Hafter'in Türk Silahlı Kuvvetlerini hedef alan açıklaması gerilimin yeniden artmasına neden oldu.
Şu ana kadar herhangi bir çatışmanın yaşanmadığı bölgede karşılıklı sert açıklamalar gerilimi tırmandırırken, "Libya'da çatışmalar yeniden mi başlayacak?" endişesinide yeniden gündeme getirdi.
Hafetin'in TSK üzerinden Türkiye'yi hedef alan açıklaması sonrası bölgede etkili olan güçler arasında çatışmalı sürecin yeniden başlamaması için yoğun diplomatik görüşmeler gerçekleştirmekte. Buda kısa bir dönem içerisinde çatışmaların olmayacağını öngörmemizi sağlıyor.
Libya'nın uzun süredir devam eden eden çatışmaları sonlandıran Ekim ayındaki anlaşma sonrası, Birleşmiş Milletler (BM) destekli siyasi diyalog süreci ile 2021 yılı içerisinde seçimlere zemin hazırlanması bekleniyor.
BAKAN AKAR'DAN SERT AÇIKLAMA
Halife Hafter'in açıklaması sonrası Libya'yı ziyaret eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti İçişleri Bakanı Fethi Başağa ile bir görüşme gerçekleştirdi.
Görüşme sonrası açıklama yapan Akar, TSK unsurlarına yapılacak herhangi bir saldırıda misiliyle karşılık vereceğini söyleyerek Türkiye'nin pozisyonuna ilişkin kararlılık mesajı verdi.
LİBYA'DA KİM KİMİ DESTEKLİYOR?
Fransa, Suudi Arabistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Mısır, Halife Hafter liderliğindeki Libya Ulusal Ordusu'nu desteklerken, Türkiye, Katar ve İtalya, Trablus merkezli Libya Ulusal Mutabakat Hükümetini destekliyor.
LİBYA TÜRKİYE İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Türkiye, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması" ve "Güvenlik ve Askeri İşbirliği" alanlarında iki anlaşma imzaladı. Bu anlaşmalar Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarını koruması için çok önemli.
Dolayısıyla anlaşmanın imzalandığı Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin varlığını devam etirmesi gerekiyor. Türkiye, UMH'ye askeri alanda destek verirken, Libya'nın Tunus sınırındaki El-Vatan bölgesinde büyük bir askeri üs kurdu.
TBMM, kısa bir zaman önce Türkiye'nin Libya'da asker bulundurmasını sağlayan tezkereyi 18 ay daha uzatmıştı.
LİBYA NASIL İKİ BÖLGEYE AYRILDI?
Tunuslu Muhammed Buazizi isimli bir seyyar satıcının kendisini ateşe vermesinin ardından başlayan ve adına Arap Baharı denilen isyan hareketleri kısa zamanda Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da hızla yayılmıştır.
İsyan hareketleri Mısır ve Tunus Libya başta olmak üzere birçok ülkede uzun zamandır yönetimi elinde bulunduran liderleri koltuğundan etmiştir.
İsyan hareketleri sonucu devrilen liderlerinden biride Libya’da yaklaşık 40 yıl boyunca yünetimi elinde bulunduran Kaddafi’dir. Kaddafi'nin devrilmesi sonrası Libya'da süreç içerisinde iki farklı yönetim ortaya çıkmıştır.
Bunlardan biri Ulusal Mutabakat Hükümeti (Trablus Hükümeti), diğeri ise General Halife Hafter liderliğindeki Temsilciler Meclisi (Tobruk Hükümeti).