TURKTIME / ANALİZ
Bülent Arınç, sağ siyasette önemli bir isim. Bir dönem sık kullanılan haliyle söylemek gerekirse “özgül ağırlığı” olan bir siyasetçi.
Milli Görüş’ten çıkan ve AK Parti’nin “önemli” kurucularından biri.
AK Parti’nin kurucuları ve önde gelen isimlerinden bir bölümü; eski Fazilet Partisi’ne (FP) yakın ya da Fazilet Partisi kadrosundan olup bu partinin kapatılmasından sonra kurulan ve devam niteliğine sahip olduğu kabul edilen Saadet Partisi’ne (SP) katılmayanlardı.
Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, İdris Naim Şahin, Binali Yıldırım ve Bülent Arınç kurucular arasında önemli isimlerdi.
Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu da parti için hayli mühim siyasetçilerdi.
GİDENLER VE KALANLAR
Geldiğimiz noktada Gül, Babacan ve Davutoğlu, AK Parti’ye “bayrak açmış” haldeler. Babacan ve Davutoğlu kendi partilerini kurdu, Gül ise Babacan’ın tarafında gibi görünüyor. Açıktan bir desteği yok henüz.
Abdüllatif Şener zaten partiden kopalı çok olmuştu. Siyasette AK Parti’nin karşı mahhallesine geçeli yıllar oldu. CHP’de siyaset yapıyor…
Kısacası Erdoğan’ın yanında bu dönem kurucular arasında, yani yola çıktıkğı isimler arasından çok da bir isim kalmadı.
Arınç partide kalanlardan biriydi. Aktif olarak siyaset yapmıyor, milletvekili değil.
Melih Gökçek ile bir dönem “papaz olmuşluğu” da var. Ara ara da AK Parti’yi ufaktan eleştiriler yöneltmiyor değildi.
OLANLAR OLDU!
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi olan Arınç, geçtiğimiz hafta bir televizyon programında Selahattin Demirtaş ve Osman Kavala'nın tutuklu kalmasına hayret ettiğini ve çıkmaları gerektiğini söyledi.
Demirtaş’ın öykü kitabına övgüler yağdırdı.
Olan da bu yayından sonra oldu…
AK Parti kaynamaya başladı!
KAYNAYAN KAZAN
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Son günlerde bizimle asla ilgisi olmayan kimi bireysel açıklamalar ile yeni bir fitne ateşi yakılmaya çalışıldığını görüyoruz. Geçmişte birlikte çalışmış olsak bile hiç kimsenin şahsi açıklamaları hükümetimizle, partimizle ilişkili hale getirilemez” ifadeleriyle Arınç’ı eleştirmişti.
Arınç ise Erdoğan'ın tavrı için "Ben duygusal bir insanım. Dünkü konuşma beni çok rencide etti. Sayın Cumhurbaşkanı çok ağır bir konuşma yaptı" ifadelerini kullanmıştı.
Yaşanan gelişmelere ilişkin AK Parti içinden ve partiye yakın medyadan Bülent Arınç için istifa çağrıları gelmeye başladı.
Partinin “babalarından” Arınç, geldiğimiz noktada kurduğu partiden dışlanmış gibi görünüyor.
Arınç son yaşananlarla ilgili, “Ben başkaları gibi Twitter'dan, Instagram'dan istifa etmem.” diyerek sosyal medyadan istifasını duyuran Berat Albayrak’a gönrdeme yaptı ve ekledi: “Oluşan durumla ilgili, sayın Cumhurbaşkanı ile bizzat görüşmeyi bekliyorum.”
2023 SEÇİMLERİ VE AÇILIMLAR
Erdoğan’ın katıldığı bir parti kongresinde, partililerde yeterli heyecanı göremediğini söylemesi düşündürücü.
Ekonomik gidişat pek de parlak değil…
Kürt oylarının ne kadar hayati olduğu son yerel seçimlerde görüldü.
2023’teki seçimlerde AK Parti’nin işi hayli zor. Bir şeyler yapılması gerekiyor. Özellikle de MHP’siz bir iktidar çok zor görünüyor…
Gelinen noktada sürekli bahsedilen reformların hukuk ve ekonomik reformlar olduğu, sadece bu alanlarda bazı açılımlar olacağı söyleniyordu. Arınç’ın açıklamalarından sonra gerçekten de yeniden bir Kürt açılımının söz konusu olmadığı anlaşıldı.
Zaten MHP’nin olası bir Kürt açılımına nasıl bakacağı biliniyor.
Arınç, isteyerek ya da istemeyerek Demirtaş çıkışıyla kamuoyunu yokladı.
Son tahlilde Arınç, kurduğu partide istenmeyen adam olma yolunda ilerlerken ve seçim hesapları yapılırken gelinen nokta bir çıkmazı işaret ediyor.
Arınç’ın gerçekten söylediği gibi kamuoyu nezdinde bir özgül ağırlığı var mı?
Bu sorunun yanıtı için fazla beklemeyeceğiz gibi görünüyor…
Arınç istifa etti.
Geçen hafta da Albayrak istifa etmişti...
Bakalım şimdi neler olacak!
18 yıldır tek başına iktidar olan AK Parti’de işler hiç bu kadar karışık olmamıştı…