Dünyanın ilk kafa nakli operasyonunu yapacağını duyurarak bilim çevrelerinde etik tartışmalara yol açan İtalyan Profesör Canavero: Çin’de kafa nakli kadavra üzerinde başarıyla yapıldı.
Dünyanın ilk kafa nakli operasyonuna hazırlanan Prof. Dr. Frankestein lakaplı Sergio Canavero Çin'de kadavra üzerinde başarılı bir nakil denemesi yapıldığını duyurdu. İtalyan beyin cerrahı Dr. Canavero şimdi de canlı bir insanın kafasını başka bir bedene transfer etmeye hazırlanıyor. Ancak çok sayıda bilim insanı ve doktor buna karşı çıkıyor.
Canavero, kadavra deneyinde 18 saatlik operasyon boyunca başın omurga, sinirleri ve kan damarları diğer bedene başarıyla bağlandığı ifade edildi. Turin İleri Nöromodülasyon Grubu'nun direktörü olan Canavero dün Viyana'da haberi duyurdu.
Deneyi geçen yıl bir maymunun başını başka bir maymunun bedenine nakleden Çinli Dr. Xiaoping Ren yönetti. Harbin Tıp Üniversitesi'nin operasyon hakkında yazdığı raporun ve canlı bedenden naklin ne zaman olacağına dair duyurunun birkaç gün içinde yayımlanması bekleniyor.
Canavero'ya göre kafa nakli işlemi 2017 bitmeden hazır olacak. Beyin cerrahı, işlemin bütünüyle felçli hastaları tedavi edebileceğini düşünüyor. Kafa nakli yapılacak ilk hasta ise kas atrofisine yani kas erimesine neden olan Werdnig- Hoffmann hastalığına yakalanan 31 yaşında Rus programcı Valeri Spiridonov olacağı belirtiliyor.
AVRUPA VE ABD'DE İZİN YOK
Bu adımın bilimde önemli bir gelişme olduğunu söyleyen Canavero, Avrupalı ve ABD'li yetkililerin operasyonu desteklemediği için nakli Çin'de gerçekleştirdiklerini söyledi. Kafa nakli görüntülerinin diğer bilim insanlarının incelemesine izin verilmemesi büyük şüphelere neden oldu. İddiaları "halkla ilişkiler faaliyeti" olarak niteleyen bazı bilim insanları bunların insanları "iyi bilimden" uzaklaştırdığını savunuyor. Canavero ise bulguların önümüzdeki aylarda bilimsel dergilerde yayımlanacağını belirtiyor. Haberi ilk duyuran yayın organlarından İngiliz Telegraph gazetesi haricindeki birçok gazetenin, başlığında Canavero'nun iddiasına şüpheyle yaklaşılan başlıklar atıldı.
Çok sayıda bilim insanı böyle bir operasyonun gerçek dışı olduğunu iddia ediyor. Uzmanlar bu nedenle canlı beden üzerinden yapılacak kafa nakline karşı çıkıyor ve bu projenin etik olmadığını söylüyor. South Manchester Üniversitesi Hastanesi'nden Dr. James Fildes "Bu proje ahlâken yanlıştır" dedi.