Turktime

COP23: Sanat iklim değişikliğine karşı

BM İklim Değişikliği Konferansı'nda müzakereciler küresel ısınmayı yavaşlatmak için alınması gereken önlemleri ve hedefleri konuşuyorlar. Konferansta ayrıca sanatçı ve aktivistler yaratıcıklarını iklim için sergiliyor.
ABONE OL
Abone Ol
COP23: Sanat iklim değişikliğine karşı
Haberler / Sağlık
15 Kasım 2017 Çarşamba 22:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
BM İklim Değişikliği Konferansı'nda müzakereciler küresel ısınmayı yavaşlatmak için alınması gereken önlemleri ve hedefleri konuşuyorlar. Konferansta ayrıca sanatçı ve aktivistler yaratıcıklarını iklim için sergiliyor.

Hepimiz aynı gemideyiz
COP23’ün evsahibi Fiji’nin başbakanı Frank Bainimarama, konferansın açılış konuşmasında katılan 196 ülkeye seslendi ve, “Ortak bir irade ile hedeflerimize ulaşmak için birlikte yol almamız gerekiyor” dedi. Katılımcılar ne zaman bu Fii kanosunun yanından geçse bu düşünceyi hatırlıyorlar.

Talanoa: Saygılı bir şekilde düşünce alış verişi
İklim Konferansı’nda Fiji herkesi açık görüşlü olmaya çağırıyor. Başbakan Bainimarama, “Müzakereleri Talanoa adını verdiğimiz anlayış ve saygı ruhumuzla yönetmek istiyoruz” dedi. Fiji'nin konferanstaki pavyonu geleneksel mobilya ve bitkilerle döşenmiş durumda. Katılımcıların burada vakit geçirip Pasifik adalarına özgü açık iletişim geleneği olan Talanoa’yı yaşamaları isteniyor.

Küresel tığ işi
İklim değişikliğinden en fazla gelişmekte olan ülkeler ve burada yaşayan yerliler etkileniyor. Farklı ülkelerden temsilciler küresel ısınmanın yıkıcı etkilerinden bu insanları korumak için COP23’te birtakım kurallar oluşturmayı hedefliyor. Konferansın düzenlendiği Bonn'daki bu kızıldere çadırı da küresel bir çabayı simgeliyor. Çadır, farklı yerlerden gelen insanların tığ işlemesiyle oluşturuldu.

Kutup ayısının hazin kaderi
Hayvanlar da küresel iklim değişikliğinden etkileniyor. Kuraklık, sel ve fırtınalar doğal yaşam alanlarını tahrip ediyor. Bunun en simgesel örneği de kutup ayıları. Küresel ısınma sebebiyle buzullar pençelerinin altında giderek eriyor. Konferansta kazığa oturtulmuş olarak sergilenen ayı heykeli de bu konuya dikkati çekiyor.

Dostlarımız ağaçlar
Ormanlar iklim için çok önemli. Her sene atmosferdeki milyonlarca ton karbondioksiti emiyor. Ormanların daha iyi korunmasını isteyen Almanya Orman Derneği’nden aktivistler bu sanat eserini Bonn şehrine getirdi. Zirve süresince eklemelerle sekiz metre boyuna erişecek olan ağacın tepesinde bir dünya maketi olacak.

Tehlike altındaki dünya
Paris İklim Anlaşması’nın amacı küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutmak. Günümüzde bile insanlar küresel ısınmanın kuraklık ve sel gibi farklı sonuçlarını çekiyor. Bonn’daki “İklim Gezegeni”nde katılımcılar küresel ısınma ve etkileri hakkında bilgi alabiliyorlar. Bu 20 metre çapındaki dünya Almanya Kalkınma Bakanlığı tarafından düşünüldü.

Çin ve Hindistan farkı kapatıyor
Uzun vadede, yenilenebilir enerjinin fosil yakıtların yerini alması bekleniyor. Çin ve ABD’den sonra Hindistan, sera gazlarının üçüncü büyük yayıcısı. ABD iklim anlaşmasından çekilmek isterken, Çin ve Hindistan ise iklimin korunması konusunda arayı kapatıyor. Hindistan, ülke pavyonunda, yakında yenilenebilir enerjilerde lider olma konusundaki isteğini sergiliyor.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime