Turktime

İSTİSMAR

Sözler, eylemler, jestler, hepsi istismar biçimini alabilir ve bir kişinin hayatını sonsuza dek etkileyebilir. Bazı insanlar, istismarın etkilerinden kurtulmayı başarırken, bazıları da kalbinin derinliklerine gömer. Ancak, imkansız olan bir şey varsa o da istismarı 'unutmak'.
ABONE OL
Abone Ol
İSTİSMAR
Haberler / Analiz
13 Kasım 2021 Cumartesi 00:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Yaşanan istismarın üzerinden ne kadar zaman geçmiş olursa olsun, bir parçanız her zaman o travmanın etkilerini taşıyacaktır. Tüm travmatik deneyimler farklıdır, ancak istismarın tüm biçimleri ciddidir.

İSTİSMAR TÜRLERİ

Farkında olabileceğiniz veya olamayacağınız birçok istismar türü mevcuttur. Bazıları belirgin olsa da, kelimelerin ve sessiz jestlerin arkasına gizlenen istismar türleride var. Her şeyi daha iyi anlamanıza yardımcı olmak için farklı bir kaç istismar türüne değinelim;

Fiziksel istismar: Bu tür istismar, tanımlanması en kolay olanıdır ve çoğu kişi 'istismar' kelimesini duyduğunda akla gelen ilk şeydir. Bu nedenle fiziksel istismar, vurma, tokat atma, yumruklama, tekmeleme, boğma veya daha fazlası şeklinde olabilir.

Cinsel istismar: Cinsel istismar hem fiziksel hem de fiziksel olmayan bir istismar şekli olabilir. Bu, bir kişinin cinsel bir faaliyete zorlanması veya cinsel hakaretlere maruz kalması ya da kurbanın itaat etmesini sağlamak için cinselliğin bir silah olarak kullanılmasıdır.

Duygusal istismar: Duygusal veya sözlü istismar fiziksel değildir. Fiziksel bir iz bırakmayabilir, ancak iyileşmesi en çok zaman alan istismar türüdür.

Psikolojik istismar: Bir kişinin eylemlerinin veya sözlerinin başka bir kişinin psikolojik varlığına zarar vermesidir.

Mali istismar: Suistimal tamamen güç ve kontrol ile ilgilidir ve günümüz dünyasında para, birinin başkaları üzerindeki hakimiyetini sürdürmenin en iyi yollarından biridir. Bununla birlikte, mali istismar, bir kişinin bir ilişkideki tüm mali planlamayı kontrol etmesidir.

Kültürel istismar: Kimlik, bir kişinin varlığının çok önemli bir yönüdür. Dolayısıyla, bir kişinin kimliği, cinsiyeti, dini veya etnik kökeni hedefleniyorsa, bu bir tür kültürel istismar olabilir.

DUYGUSAL İSTİSMAR BAŞ EDİLMESİ NEDEN EN ZOR OLANIDIR?

İnsana güveni sarsan her türlü istismar, baş edilmesi ve iyileşmesi en zor istismar türüdür. Bununla birlikte, duygusal istismar, kişinin benliğini yavaş yavaş yok eden bir durumdur. İstismar o kadar süreklidir ki kişi gerçek kimliğini kaybeder ve kendisine söylenen her şeye itaat etmeye başlar. Birey bu tür bir istismardan kendisini kurtarsa bile, etkisini uzun süre hisseder.

Duygusal istismar, sadece benliği etkilemekte kalmaz, aynı zamanda gelecekteki ilişkileride etkiler. İster ailevi bir ilişkide isterse romantik bir bağda olsun, duyguların söz konusu olduğu her yerde her an duygusal istismarın etkileri ortaya çıkabilir. 

DUYGUSAL İSTİSMARN İYİLEŞMESİ ÇOK ZAMAN ALABİLİR

İyileşmekten kasıt düyguların yeniden dengelenmesi durumudur. Bu yeniden dengelenme süreci çok çaba gerektirir. Ama her şeyden önce yardım istenmeli, birey tek başına mücadele etmeye çalışmamalı. Bu konuda rehberlik edecek profesyonel bir yardımın olması çok önemlidir. Unutmayın bu durumdan kurtulmak, bireyi gelecekte daha güçlü yapacak olan şeydir.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime