Turktime

Askeri alanda endişe verici teknoloji: Hipersonik füzeler

Rusya, yakın zamanda yaptığı bir açıklamada, iki adet Zirkon hipersonik füze denemesi yaptığını duyurdu. Rusya, hipersonik füze teknolojisine liderlik ediyor, onu Çin ve ABD izliyor ve en az beş ülke daha bu teknoloji üzerinde çalışıyor. Peki bu ülkeler neden hipersonik füzeler istiyor?
ABONE OL
Abone Ol
Askeri alanda endişe verici teknoloji: Hipersonik füzeler
Haberler / Analiz
7 Ekim 2021 Perşembe 01:01
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

TURKTIME / Hipersonik füzeler, nükleer silah taşıyabilen geleneksel balistik füzeler gibi, ses hızının beş katından daha hızlı uçabiliyor. Ancak balistik füzeler hedeflerine ulaşmak için gökyüzünde bir yay çizerek uçarken, hipersonik füzeler alçak bir yörüngede uçar ve hedefine daha hızlı ulaşır.

En önemlisi, hipersonik füzeler manevra kabiliyetine sahiptirler (çok daha yavaş, genellikle ses altı seyir füzesi gibi), bu özellik, izlemeyi ve savunmayı zorlaştırır. 

Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, seyir ve balistik füzelere karşı savunma sistemleri geliştirmiş olsa da, hipersonik füzeyi takip etme ve indirme sistemleri hala bir sorun olmaya devam ediyor.

HİPERSONİKLER NÜKLEER KAPASİTESİ OLAN ÜLKELERİ DAHA TEHLİKELİ YAPIYOR

Hipersonik füzeler, geleneksel savaş başlıklarını balistik füzelerden daha hızlı ve hassas bir şekilde göndermek için kullanılabilir. Ayrıca hipersonik füzeler, nükleer silah kapasitesi olan ülkeleri daha tehlikeli yaparlar.

Rusya, Çin, ABD ve en az beş ülke daha hipersonik füzeleri test etti. ABD Kongre Araştırma Servisi (CRS) tarafından yakın zamanda yayınlanan bir rapora göre, Fransa, Almanya, Avustralya, Hindistan ve Japonya hipersonik füzeler üzerinde çalışıyorken İran, İsrail ve Güney Kore'de bu teknoloji üzerinde temel araştırmalar yürütüyor.

Hipersonik füze teknolojisinde lider konumda bulunan Rusya, yakın zamanda yaptığı bir bir açıklamada, Severodvinsk nükleer denizaltısından iki adet Zirkon hipersonik füze ateşlediğini duyurdu. 

CRS'nin yayınladığı rapora göre Çin ve ABD, savunmayı çok önemli gördüğünden, bu teknolojiyi agresif bir şekilde geliştiriyor. Raporda, hem Çin hem de Rusya'nın hipersonik sızma araçlarıyla da "operasyonel bir kapasiteye sahip olduğu" belirtildi.

ABD, YAKIN ZAMANDA HİPERSONİK FÜZE TESTİ YAPTI

Rapora göre, ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), önümüzdeki beş yıl içinde, bu teknolojiyi geliştirmek için 40'a yakın test yapmayı planlıyor. Pentagon, yakın bir zamanda scramjet destekli hipersonik füze test etti.

Hipersonik füzeler nükleer oyunun kurallarını değiştirir mi? Konuyu değerlendiren uzmanlar, hipersonik füzelerin, küresel nükleer dengeyi alt üst etmediğini, bunun yerine geleneksel bombardıman uçakları, karadan fırlatılan ICBM'ler ve denizaltından fırlatılan balistik füzeler üçlüsüne güçlü bir yeni yöntem eklediğini söylüyor.

Buradaki asıl risk, hipersonik füzelerin konvansiyonel veya nükleer bir savaş başlığına sahip olup olmadığının bilinmemesi.

SİLAH TEKNOLOJİSİNDE 'EVRİMSEL' BİR İLERLEME

CRS'nin raporu, ABD füze savunma sisteminin hipersonikleri tespit etmek, izlemek ve zamanında yanıtlamak için yetersiz olduğunu belirtiyor. Silah uzmanları, hipersonikleri silah teknolojisinde "evrimsel" bir ilerleme olarak nitelendiriyor.

Hipersonik füzeler, nükleer silah anlaşmalarının bir parçası değil. Hipersonik silahlanma yarışı, yeni gerlimlerin ve kutuplaşmaların nedeni olmadan harekete geçmek iyi olur.
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime