Turktime
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cep Telefonu Organlara Zarar  Veriyor!
Tuğrul Sarıtaş
YAZARLAR
11 Eylül 2023 Pazartesi

Cep Telefonu Organlara Zarar Veriyor!




/Türkiye'de büyük bir kesimin gazete ve kitap okumanın yerine cep telefonlarıyla haşır neşir olduğu gerçeği belirlendi...
Yapılan araştırmalarda artan cep telefonu hem fiziksel hem de vücut içindeki organlara hasar veriyor. Radyo sinyalleriyle çalışan cep telefonları beynin sağlığını bozuyor. Dalgalar beyindeki sinirlerin ölmesine yol açıyor.
Uzmanlar son yıllarda artan kanser hastalıklarının nedenin de cep telefonu sinyallerinden kaynaklandığını ifade ettiler./

KİTAP SAĞLIĞIN İLACI

Diğer ülkelerde; metro, tren, otobüs ve uçaklarda halkın büyük çoğunluğu kitap okuyor. Ama Türkiye'de  cep telefonu yüzünden kitap okuma alışkanlığı geriliyor.

Japonya’da yılda 5 milyar kitap basılıyor. Türkiye’de ise sadece 23 milyon!
Uluslararası Yayıncılar Birliği verilerine göre, Türkiye'de kişi başına 8.4 kitap düşüyormuş. TÜİK verilerinde ise, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada.
Türkiye’de yüksek öğrenim görenlerin oranı 1965’e göre 14 kat artmış. Ama Yüksek Öğrenim mezunlarının kitap okuma oranı ise 1965’in de altında kalmış! Yapılan araştırmada' Türkiye'de büyük bir kesimin gazete ve kitap okumanın yerine 'cep' telefonlarıyla haşır neşir olduğu gerçeği belirlenmiş...



Japonya’da yılda 5 milyar kitap basılıyor. Türkiye’de ise bu oran sadece 23 milyon civarında imiş!..
Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100.000 tirajla basılırken, Türkiye’de bu rakam 2000 – 3000 civarında basılmaktaymış. Ne kadar üzücü bir oran. Gelişmiş ülkelerde kişi başına düşen yıllık kitap alımı, ortalama 100 ABD doları, Türkiye’de ise bu rakam 10 ABD dolarının altında.Türkiye’de her 100 kişiden sadece 4,5 kişi kitap okuyor.


Dünyada bir yılda ders kitapları hariç basılan kitap sayısı:

Amerika———72 000
Almanya———65 000
İngiltere——-48 000
Fransa———-39 000
Brezilya——–13 000
Türkiye———6 031


Türkiye’de Okuma ve İzleme Oranları:

Dergi okuma oranı % 2,5
Kitap okuma oranı % 4,5
Gazete okuma oranı % 20
Radyo dinleme oranı %22
Televizyon izleme oranı %94


Türkiye’deki halk kütüphanelerinin sayısı 1.350 civarında ve kütüphaneye kayıtlı üye sayısı ise 375 bin  (çoğunluğu öğrenci).
Toplam okuyucu sayısı 20.706.526. 
Türkiye’de 50 bin kişiye bir kütüphane düşerken, Almanya’da 7 bin, İngiltere de 13 bin, Finlandiya da 4 bin, AB ortalaması 7 bin 558.
AB ülkelerinde 7.500 kişiye bir kütüphane düşerken bizde 50 bin kişiye bir kütüphane düşüyor!

KİTAP OKUYUN

Japonların bir karşılaştırmasına göre kişi başına yılda 4 kitaptan az ise okunmuyor, 4-10 az okunuyor, 10-20 okunuyor, 20 kitabın üzerinde kitap okuyan bir kişi çok okuyor sınıfına alınmakta...
Japonya’da bir günde basılan kitap sayısı, bizde bir yılda basılan kitap sayısına eşit!
Kalkınmış ülkelerde kişi başına 7-8 kitap düşerken, Türkiye’de kitaptan söz edilememektedir. İstatistiklere göre Türkiye’de her yüz kişiden 4-5’i kitap okuyormuş.
Yine Japonya’da bir kişi yılda 25 kitap okurken, bizde 6 kişi yılda bir kitap okuyormuş!
Kütüphane sayısı kahvehane sayısı ile karşılaştırıldığı zaman çok çok gerilerde olduğumuz ortaya çıkmakta.
Ovidus “Gençliği kitapla beslemeyen ulusların sonu acıdır” diyor.
Ülkemizdeki okuma oranı ile ilgili bir diğer açıklamada; toplumun düzenli kitap okuma oranı %0.1, kitap toplum yaşamında 235 sırada, toplumun %75’i kitap okumuyor, % 40 hiç kütüphaneye gitmemiş. Kütüphaneye gidenlerin önemli bir kısmı da okul kitabı veya ders kitabı için gitmiş.

CEP TELEFONLARI

Pekala bu denli önemli etkisi olan ve insanın zenginliği olan kitap okuma alışkanlığı neden oluşmuyor. Nedeni yalnızca kitapların pahalı olması mı? Yoksa popüler kültür olarak topluma kültürsüzlük mü aşılanmaktadır? 
Yapılan incelemeler sonunda bu soruların cevabı belirlenmiş: Türkiye'de, kitap okuma alışkanlığının iyice gerilemesinin nedenlerinin başında “cep” telefonları geliyormuş!



ATATÜRK 4 BİN KİTAP OKUMUŞ!

Ülkemizde okuma yazma konusunda Mustafa Kemal Atatürk'ün  iyi bir okur olduğu ve okuduğu kitapların sayfa kenarlarına notlar düştüğünü görüyoruz. Kütüphanesinde yaklaşık 4 bin kitabı olduğu; ağırlıklı olarak tarih, dil ve felsefe konularında kitap okuduğu görülmekte.
Hatta geometri kitabı yazacak kadar da bilim diliyle de ilgilenmiş.
Atatürk büyük taarruz öncesi bir tarafta savaş planları yaparken, diğer tarafta geceleri kitap okuduğu ortaya çıkıyor!
Savaş alanında Çalıkuşu okuduğu, çok etkilendiği ve arkadaşlarına da okumasını önerdiği bilinmektedir. Yaşamının tamamı dolu ve yoğun olan Atatürk’ün 57 yıllık yaşamında çoğu işaretlenmiş ve not alınmış 4 bin kitap okuduğu arşivler ile tespit edilmiş. Kitaplara verdiği önemi şu sözlerle dile getiriyor.
Atatürk: “Çocukluğumda elime geçen iki kuruştan birini kitaplara vermeseydim işlerin hiçbirini yapamazdım.” Bunu da “Cumhuriyetin temeli kültürdür” ifadesi ile okula, okumaya ve kültüre verdiği önemi ortaya koymaktadır.

KİTAP OKUMADA 235. SIRADAYIZ!

Uluslararası Yayıncılar Birliği verilerine göre, Türkiye'de kişi başına 8.4 kitap düştü. TÜİK verilerine göre, kitap okumak Türk insanının ihtiyaç listesinde 235. sırada.

EN FAZLA KİTAP OKUYAN ÜLKE

En fazla kitap okuyan ülkelerin başında, yüzde 21 ile Fransa ve İngiltere var. Ardından, yüzde 14 ile Japonya geliyor. ABD'de bu oran yüzde 12, İspanya'da ise, yüzde 9. Türkiye'de ise, oran binde bir.  Okuma alışkanlığında, dünyada 86. Sıradayız. Kitap okuyanların yüzde 65'i aşk, yüzde 24'ü siyasi, yüzde 13'ü düşünce, yüzde 7'si kişisel gelişim kitapları okuyor. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime