Turktime

Uzman doktordan kritik çikolata uyarısı! Sağlığımızı ciddi etkiliyor

Diş Hekimi Zafer Kazak, çikolatanın diş sağlığı üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Uzman doktordan kritik çikolata uyarısı! Sağlığımızı ciddi etkiliyor
Haberler / Sağlık
24 Eylül 2021 Cuma 16:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Çikolatanın asıl sırrı kavruluş ve mayalanmış ‘tanrıların meyvesi ‘olarak adlandırılan sihirli çekirdek yani kakaodur. Kakao, araştırmalara göre ilk kez Aztekler tarafından ekilmiştir.

Yediğimiz çikolata ise kakao, süt, şeker, yağdan oluşmaktadır. İçerisinde kullanılan süt miktarı kültüre göre değişmektedir. Anglosakson ülkeler sıklıkla daha fazla sütlü çikolatalar tercih ediyorlarken, dünya genelinde bitter çikolata tüketimi gün gittikçe artmaktadır.

TÜRKİYE 3. SIRADA
Dünyada en fazla çikolata tüketen ülkeler İsviçre ve İrlanda olduğu bildirilmiştir .Türkiye ise bu ülkeleri takiben 3. sırada yer almaktadır.

Kakaonun bizim için en yararlı kısmı içerisinde bulunan flavanoidlerdir. Bu maddeler antiinflamatuar, antioksidan ve antimikrobik etkilere sahiptirler. Doğada bu içeriğe en yüksek miktarda sahip bitkidir. Ayrıca içeriğindeki tannik asit sayesinde mikropları öldürebiliyor hem de tükürüğümüzdeki asiti dengelemede yarar sağlayabiliyor.

Çikolata içerik olarak kakaonun dışında süt, yağ ve şeker içeriyor. Şekerin ne kadar zararlı olduğunu artık tartışmamıza gerek yok. Çikolatadan yani kakaodan bahsedilen fayları sağlayabilmemiz için en az %70 kakao içeriğine sahip bitter çikolataları tercih etmemiz gerekmektedir.


Bu sorunun cevabı son dönemlerde duymaya alışık olduğumuz bağırsağımızda yaşayan iyi bakteriler (probiyotikler). Çikolata sonrasında hissettiğimiz mutluluk hissi için gerekli nörotratransmitter maddeleri sadece bağırsağımızda bulunan bakterilerin kakao tüketimi sonrası üretebileceği belirlenmiştir.

BİTTER ÇİKOLATA DAHA SAĞLIKLI VÜCUDA NEDEN OLUYOR
Bunun yanı sıra birçok farklı faydanın gelişmesinde de yardımcı olur. Düzenli bitter çikolata tüketen insanların ara sıra tüketenlere oranla daha sağlıklı bir vücuda sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Kısacası kendimiz ve sevdiklerimiz için ez az %70 kakao içeren bitter çikolatanın tüketilmesi bizi mutlu ettiği kadar vücudumuza mutlu edebilir. Çocuklarımız bitter çikolata tadına alıştırarak sağlıklı bir atıştırmalık tercih etmiş olabiliriz.

KAYNAK: CNN TÜRK

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime