Bilim insanları, Parkinson hastalığının belirtiler ortaya çıkmadan önce teşhis edilmesine yardımcı olabilecek ve tedavi arayışını hızlandırabilecek yeni bir teknik geliştirdi.
Parkinson'un teşhisi zor çünkü şu anda bu durum için spesifik bir test bulunmuyor. Belirtiler değişkenlik gösteriyor ve diğer birçok hastalıkla benzerlik gösteriyor. Bu da hastalığın sıklıkla yanlış teşhis edilmesine sebep olabiliyor.
BELİRTİLER ORTAYA ÇIKMADAN ÖNCE TESPİT EDİLEBİLECEK
The Guardian'da yer alan habere göre, ABD'li bilim insanları, hastalıkla ilişkili anormal proteinlerin birikimini belirtiler ortaya çıkmadan çok önce tespit etmenin bir yolunu bulduklarını ifade etti. Bulguları Lancet Neurology dergisinde yayımlanan araştırma, alfa-sinüklein tohum amplifikasyon tahlili (alphaSyn-SAA) olarak bilinen yöntemin, hastalığa yakalanma riski taşıyan kişileri doğru bir şekilde belirleyebileceğini doğruluyor gibi görünüyor. Bulgular Parkinson'un erken teşhis, tanı ve tedavisinin önünü açabilir.
Küresel olarak, Parkinson'un yaygınlığı son 25 yılda iki katına çıktı. 10 milyon kadar insan ise bu hastalıktan muzdarip.
Parkinson, beyin ve sinir sistemi boyunca alfa-sinüklein (alphaSyn) olarak bilinen anormal proteinlerin birikmesinden kaynaklanır. Bu birikimin titreme, hareket yavaşlığı veya kas sertliği gibi fiziksel semptomlar ortaya çıkmaya başlamadan yıllar önce gerçekleştiği düşünülüyor.
ÇALIŞMAYA BİN 123 KİŞİ KATILDI
AlphaSyn-SAA tekniğinin kullanışlılığını değerlendirmek için şimdiye kadarki en büyük çalışmalardan biri olduğu belirtilen araştırmaya, bin 123 kişi katıldı.
Tekniğin Parkinson hastalarını doğru bir şekilde saptayabildiği teyit edilirken, aynı zamanda risk altındaki bireyleri ve tanıdan önce erken, motor olmayan belirtileri olanları belirleyebileceği öne sürüldü. Bununla birlikte araştırmacılar, alphaSyn-SAA tekniğinin kullanışlılığını tam olarak değerlendirmek için daha büyük örneklem boyutlarına sahip daha uzun vadeli çalışmalara ihtiyaç duyulacağı konusunda uyarıda bulundu.