Turktime

OECD’den çarpıcı rapor: Türkiye’de her bin kişi için 2 doktor bulunuyor

Türkiye, kişi başına düşen doktor sayısı sıralamasında 44 ülke arasında 34’üncü sırada yer alıyor. Türkiye’de her bin kişi için 2 doktor bulunuyor.
ABONE OL
Abone Ol
OECD’den çarpıcı rapor: Türkiye’de her bin kişi için 2 doktor bulunuyor
Haberler / Sağlık
12 Nisan 2023 Çarşamba 10:47
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Avrupa bölge direktörü Hans Henri P. Kluge, Avrupalı ??sağlık çalışanlarının eksikliğinden dolayı geçen Mart ayında Avrupa'da profesyonellerin büyük bir krizi olduğu konusunda uyardı.

İşçi kıtlığı, çoğu Avrupa ülkesi de dâhil olmak üzere dünyadaki birçok ülkeyi etkileyen bir sorundur. Doktorlarla ilgili olarak, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), birçok ülkede vatandaş başına düşen doktor oranına dayalı olarak toplanan verilere dayalı bir liste hazırladı.

Hekimler “uygulamada” her hastaya, hastalığına göre gerekli bakımı sağlamakla görevlidir. Ancak Türkiye, Kanada, Fransa, Hollanda ve Slovakya gibi bazı ülkeler için karşılaştırılabilir veri eksikliğinden dolayı OECD rakamları “mesleki olarak aktif” doktorları, yani sağlık sektöründe onlara ihtiyaç duymadan çalışan insanları ifade etmektedir. “İsteğe bağlı olmak”. Bunlar yöneticiler, eğitimciler, araştırmacılar vb. olabilir.

HER BİN KİŞİYE 2 DOKTOR

Bu kuruluştan alınan en son verilere göre, Türkiye’de her bin kişi için 2 doktor bulunuyor. İspanya'da her bin kişi için 4,6 doktor bulunurken, Norveç (5,2) veya Avusturya (5,5) gibi diğer Avrupa ülkelerinde bu sayı biraz daha yüksek. Fransa (3,4) ve Birleşik Krallık'ta (3.2) ise doktora yoğunluğu daha düşüktür.

ABD'de her bin kişi için 2,6 doktor düşüyor. Komşusu Meksika'da her bin kişi için 2,4 doktor bulunuyor, bu yoğunluk İber-Amerikan Brezilya'sından (2,2) biraz daha yüksek. Hindistan, bin kişi başına yalnızca bir doktordan daha azına sahip olduğu için daha da düşük rakamlar kaydediyor.

Belirleyici etkenlerden biri, sağlık sistemlerinin kırılganlığını ve “sağlam ve dirençli sağlık personeline” sahip olmanın önemini ortaya çıkaran koronavirüs pandemisi oldu.

Bu anlamda DSÖ bölge direktörü, toplumlarımızın sağlığı ve refahı tehlikede olduğundan, sağlık personellerinin karşı karşıya olduğu acil zorlukları ele almak için daha fazla beklenemeyeceğini açıkladı.

SAATLİ BOMBA

DSÖ, Avrupa tarafından geçen yıl Eylül ayında yayınlanan bölgesel bir rapor, Avrupa ve Orta Asya'nın sağlık sistemlerini tehdit eden bir “saatli bomba” konusunda uyarıda bulunmuştu.

Sağlık işgücü gibi nüfusun da yaşlandığı bir gerçekliliktir. Ayrıca buna bağlı olarak kronik hastalıklarda ve covid pandemisinin etkilerinde ciddi bir artış yaşanıyor. Bu nedenle rapor, ülkelerin sağlık sistemlerinin kilit alanlarında “yakın bir çöküş” uyarısında bulundu. Bunun, sağlık iş gücünden başlayarak bu sorunları çözmek için hızlı ve somut politika önlemleri alınmazsa gerçekleşeceği ön görülüyor.

Rapor, veri sağlayan 44 ülkenin 13'ünde hekimlerin yüzde 40'ının 55 yaşında veya daha büyük olduğunu ve bunun büyük bir sürdürülebilirlik sorunu oluşturduğunu ortaya koydu.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime