Sağlıksız beslenme, hareketsizlik ve yanlış yaşam alışkanlıkları nedeniyle kalp hastalarının sayısı son yıllarda giderek artıyor.
Gerek dünyada gerekse ülkemizde ölüme yol açan hastalıklar arasında ilk sırada yer alan kalp ve damar hastalıkları geçmişte 'ileri yaş' hastalığı olarak görülürken, günümüzde ise artık 30 yaşın altında da kalp krizlerine sıkça rastlanıyor.
'PANDEMİ'DEN 'ENDEMİ'YE DÖNÜŞTÜ
Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Karabulut, "Kalp hastalıkları bütün dünyada pandeminin sürekli hali olarak tanımlanan endemiye dönüşmüştür. Kalp hastalıklarının üçte biri de sinsice seyrettiğinden, doğrudan kalp krizi olarak kendini gösterebilir. Bu nedenle ailesel yatkınlığı olan, sağlıksız yaşam alışkanlıklarına sahip kişilerin ve kronik hastalığı olanların gizli kalp açısından muayene ve tetkiklerinin yapılması hayati önem taşımaktadır" ifadelerini kullandı.
Karabulut, koronavirüs geçiren kalp hastalarına ayrıca şu uyarılarda bulundu:
“Kronik hastalıklar kalp ve damar hastalığını daha erken yaşlarda ortaya çıkarabiliyor. Hipertansiyon, diyabet ve kolesterol üçlüsü kalp hastalıkları ile doğrudan ilişki içindedir. Tansiyonu kontrol altında olan, kan şeker ve kolesterol dengesi iyi sağlanan kişilerde kalp krizi riski azalır.
KALP HASTALIKLARI AÇIĞA ÇIKABİLİR
Koronavirüs sonrası kalp hastalıkları daha sık görülmeye başlandı. Koronavirüs doğrudan damarlara etki ederek pıhtı oluşumunu artırıyor. Yapılan araştırmalara göre; koronavirüs aşıları sonrası da benzer bulgular gözlenmiştir. Koronavirüs enfeksiyonu geçiren kişilerde sonraki 1 yıl içerisinde kalp krizi riski daha yüksek olmaktadır.
Aşı olan kişilerde özellikle erken dönemde miyokardit (kalp kasının iltihaplanması) gibi kalp ile ilgili yan etkiler daha sık gözlenmiştir. Bu nedenle özellikle koronavirüs enfeksiyonu geçirenlerin ve koronavirüs aşısı olanların ilk bir yıl içerisinde kalp muayenelerini mutlaka olmaları gerekir. koronavirüs enfeksiyonu gizli seyreden kalp hastalıklarını da açığa çıkarabilir. Kalp hastalığı için ailesel riski olanlar, düzenli takip altında olmalıdır."