İnsan yaşamının büyük bir kısmında yer alan uyku, sağlık açısından önemli bir eylemdir. İnsan vücudu ve beyni uyku ile kendini onarma işlemini yapar. Biyolojik saatimizin bir parçası olan uyku süresi ise insan sağlığı açısından oldukça önemlidir.
Bilim insanları yeterli uykunun önemine dikkat çekerken fazla uyumanın zararlı olabileceği konusunda da uyarılarda bulunuyor.
5 BİN KİŞİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMA YAPILDI
Daily Mail’de yer alan habere göre, İrlanda Galway Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, yarısı felç geçirmiş 5 bin kişiden alınan verileri analiz etti.
Gecede dokuz saatten fazla uyuyan kişilerin yedi saat uyuyanlara göre felç geçirme riskinin iki katına çıktığı gözlemlenirken, beş saatten az uyuyan kişilerin felç geçirme olasılığının üç kat daha fazla olduğunu gözler önüne serdi. Araştırmalar gözlemsel olurken çok fazla ya da çok az uyuyanların felç geçirme olasılığını artırdığını kanıtlayamıyordu.
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), herkesin her gece en az yedi saat uyuması gerektiğini söylüyor.
Ancak veriler, Amerikalıların üçte birinin bu kadar süre uyumadığını gösterirken yaklaşık 20 kişiden biri dokuz saatten fazla uyuduğunu ortaya koydu
Çok uzun süre uyumak kalp hastalığı, diyabet ve obezite dahil olmak üzere birçok sağlık sorunuyla karşı karşıya kalma riskine neden oluyor. Araştırmayı yöneten uyku bilimcisi Dr Christine McCarthy, "Sonuçlarımız, uyku sorunlarının inmeyi önlemede odak noktası olması gerektiğini gösteriyor" dedi.
NEDENLERİ BİLİNMİYOR
Çok fazla uyumanın felç riskini neden artırdığına dair kesin olarak net veriler elde edilemezken bilim insanları bunun başka sağlık sorunlarının bir göstergesi olabileceğini öne sürdüler. Buna, inme riskini artırdığı bilinen hareketsiz bir yaşam tarzı, anemi veya depresyon olasılığı dahil. Öte yandan, çok az uyumanın da daha yüksek kan basıncı seviyeleri, inflamasyon, obezite ve tip 2 diyabet riski nedeniyle felç geçirme riskini artırdığı biliniyor.
Neurology dergisinde yayınlanan son çalışmada bilim insanları, 32 ülkeden hastaları takip eden ve kontrolleri eşleştiren INTERSTROKE çalışmasına katılan 5 bin kişiden alınan verileri analiz ettiler. Katılımcılar ortalama olarak yaklaşık 62 yaşındaydı ve üçte ikisi erkekti.
Hepsinden kaç saat uyudukları, uykunun kalitesi, şekerleme yapıp yapmadıkları ve uyurken horlayıp horlamadıkları veya nefes alma sorunları yaşayıp yaşamadıkları dahil olmak üzere uykuları hakkında bir anket doldurmaları istendi. Sonuçlar inme grubunda yer alan 151 kişinin dokuz saatten fazla uyuduğunu gösterirken inme olmayan grupta 84 kişi vardı. Veriler ayrıca felçli grupta 162 kişinin beş saatten az uyuduğunu, felçli olmayan grupta ise bu sayının 43'e düştüğünü gösterdi.
FELÇ GEÇİRME OLASILIĞI YÜZDE 91 DAHA FAZLA
Bilim adamları ayrıca uyku apnesinin bir işareti olan uyurken horlayan insanların felç geçirme ihtimalinin, yapmayanlara göre üç kat daha fazla olduğunu buldular.
Verilere göre, horlayan kişilerin felç geçirme olasılığı yüzde 91 daha fazlaydı.
Konuya ilişkin Dr McCarthy, “Sonuçlarımız, bireysel uyku problemlerinin kişinin inme riskini artırabileceğini öne sürmekle kalmıyor, aynı zamanda bu semptomlardan beşten fazlasına sahip olmanın, herhangi bir uyku problemi olmayanlara kıyasla beş kat daha fazla inme riskine yol açabileceğini öne sürüyor” ifadelerine yer verdi.
Çalışmanın finansmanı, ülkenin önde gelen sağlık araştırma kuruluşu olan Kanada Sağlık Araştırma Enstitüleri tarafından yönetildi.