Turktime

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan AB'ye net mesaj: Türkiye'siz küresel bir aktör olamaz

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 14. Büyükelçiler Konferansı'nın açılışında, Türkiye'nin AB üyeliğine ilişkin açıklamalarda bulundu.
ABONE OL
Abone Ol
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'dan AB'ye net mesaj: Türkiye'siz küresel bir aktör olamaz
Haberler / Siyaset
7 Ağustos 2023 Pazartesi 13:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirlediği yeni kabinede Dışişleri Bakanı olan Hakan Fidan, göreve başladığı günden bu yana yoğun bir diplomasi trafiği yürütüyor.

Fidan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen “14. Büyükelçiler Konferansı”nın açılış törenine katıldı.

ANITKABİR'İ ZİYARET ETTİLER

Tören öncesi, dünyanın dört bir yanından gelen Türk büyükelçiler ile Anıtkabir'i ziyaret etti.

Ardından yurt dışında ve merkez teşkilatında görevli büyükelçilerinin katılımıyla 2008’den bu yana düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’na geçildi.

5-9 Ağustos’ta Anıtkabir’de düzenlenen programda küresel eğilimlerin ele alındığı konferansın bu yılki teması, “Türkiye Yüzyılı’nda Dış Politikamız” olarak belirlendi.

BAKAN FİDAN’DAN AB’YE NET MESAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın NATO Zirvesi'nde yaptığı, "Türkiye'nin AB'de önünü açın, biz de İsveç'in önünü açalım" ifadelerinin ardından dikkat çeken bir açıklamada bulundu.

Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliik sürecine değinen Fidan, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye'yi bir takım farazi, tarihten kopuk altı boş kavramlar geliştirerek hasım olarak nitelemek balkanlarda yapılabilecek en vahim hatadır. Bütün balkan ülkelerinin AB ve NATO üyeliklerinin konuşulduğu ortamda Türkiye'nin AB üyelik sürecinin akamete uğratılmış olması stratejik bir körlüktür.

Türkiye'siz AB'nin gerçek manada küresel aktör olamayacağını vurgulamak istiyoruz. Bazı NATO ülkelerinin Suriye ve Irak'ta PKK ile olan iş birliğine son vermeleri gerektiği çağrısını yineliyoruz.”

TÜRKİYE’NİN ÜYELİK SÜRECİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile yaptığı 3'lü görüşmede, İsveç'in Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ve vize serbestisi dahil Türkiye'nin AB'ye üyelik sürecine aktif destek vereceği bildirildi.

Bunun üzerine gözler sürecinin sonucuna çevrildi. Gelişmeler ise devam ediyor.

1963 yılında AB'ye üyelik süreci resmen başlayan Türkiye, o tarihten bu yana Birliğe kabul edilmesi konusunda Brüksel'den somut adımlar göremedi.

AB'den Türk vatandaşlarına yönelik vize serbestinin uygulanmasını isteyen Ankara, 27 ülkeli bloğa katılım sürecinin de en kısa zamanda sonuca ulaştırılmasını istiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime