Turktime

Dikkat eksikliği yaşıyorsanız işte çözüm yöntemi!

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocuklarda ve gençlerde davranışsal ve ruhsal hastalıklar sınıfına girer. Son zamanlarda, uzmanların yaptığı araştırmalar sonucu dikkat eksikliğinin insanlarda büyük oranda artış gösterdiği ortaya çıktı.
ABONE OL
Abone Ol
Dikkat eksikliği yaşıyorsanız işte çözüm yöntemi!
Haberler / Sağlık
20 Ocak 2022 Perşembe 16:26
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

KİMİ FARKINA BİLE VARMAZ

Toplumdaki görülme oranı çocuklarda %8, ergenlik dönemindeki kişilerde ise %6 olarak saptanmıştır. Genellikle çocukluk çağı hastalığı olarak görülmekle birlikte erişkinlerde görülme oranı %4'tür. Hiperaktivite, bu sendromun önemli bir parçası olmasına rağmen tek başına dikkat eksikliği de oldukça sık görülür. Çocuklarda hiperaktivite varlığında tanı daha kolay konulabilirken sadece dikkat eksikliği olan hastalarda tanı daha geç koyulabilir. Dikkat eksikliğine sahip birçok birey, hastalığın farkına varmadan hayatını sürdürür.



DİKKAT EKSİKLİĞİ BELİRTİLERİ NEDİR?

Dikkat eksikliği bozukluğu (DEB) uzun yıllar boyunca bir hastalık olarak kabul edilmemiştir. Fakat günümüzde DEHB'nin genetik geçişli, biyolojik bir hastalık olduğu kabullenilmiştir. Geçmişte tek başına dikkat eksikliği bozukluğu, hastalık olarak tanımlanmadığı için bu bozukluğa sahip birçok kişi hayatı boyunca başarısız olarak damgalanmış, akademik başarıları düşük, antisosyal kişilikler olarak kabul edilmiş ve toplumdan dışlanmıştır.

Dikkat eksikliği varlığında en sık görülen belirti, çocuklarda okul başarısında düşüklüktür. Çocuk derse konsantre olamaz, dikkatini bir süre toplayabilse bile dikkatini koruma noktasında sıkıntı ve güçlük yaşar. Genellikle hayallere dalma, anlatılanları dinlememe, kendi dünyasına kapanma şeklinde anlatılır. Aynı durum erişkinler için de geçerlidir. Dikkat eksikliği bozukluğuna sahip bireyler detaylara dikkat etmez, verilen komutlara uyum sağlayamaz ve organizasyon problemleri yaşar. Ayrıca bu bireyler günlük rutin işlerini yapamaz ve dikkatleri kolayca dağılır. Çocuklarda ve yetişkinlerde dikkat dağınıklığı farklı olarak görülür. Çocuklar derslerine odaklanamazken, yetişkinler verimli çalışamazlar.

Dikkat dağınıklığı belirtileri şunlardır:

* Dikkat dağınıklığı olan kişiler birden fazla eylemi aynı anda yapmaya çalışırlar.
* Kitap, dergi gibi materyalleri okumakta zorluk çekerler.
* Tanıdıkları insanların isimlerin ve yüzlerini hatırlamakta zorluk çekerler.
* Dikkat dağınıklığı olan kişiler bir konu üzerinde uzun süre odaklanamazlar.
* Dış çevreden gelen uyarılara açıktırlar. Etraftan gelen ses ile dikkatleri dağılır.
* Kişiler kendilerini ifade etme konusunda da zorluk yaşarlar.

DİKKAT EKSİKLİĞİ NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dikkat eksikliği bozukluğu tanısı alan kişinin tedavisi, kişinin yaşı, cinsiyeti, var olan diğer hastalıkları ve bulguları doğrultusunda düzenlenir.-İlaçsız tedavide mental ve fiziksel egzersizler önemli bir paya sahiptir.



-Çocuklarda ilaçsız tedavi, çocuğun aldığı terapi ve eğitimlerin yanı sıra ebeveyn eğitimi de gerektirir.
-Çocuğun yaptığı eylemlerin, yaramazlıktan değil bir rahatsızlıktan kaynaklandığı unutulmamalı.
-Dikkat eksikliği tedavisinde, sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli ve omega3 yönünden zengin olan gıdalar beslenme günlüğüne dahil edilmeli.
-Uzman desteği alarak bireyin odaklanmada zorluk yaşadığı konular belirlenip, çözülmeye çalışılmalı.
-Uyku düzenine dikkat edilmeli ve düzenli olarak da egzersiz, spor yapılmalıdır. Böylece, dikkat eksikliği tedavisi olumlu sonuçlanır
 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime