Turktime

Aşı HIV’li bireyleri koronavirüsden korudu

Dr. Arzu Nazlı ile Uzm. Dr. Muammer Çelik, AIDS’de neden olan HIV taşıyıcısı bireylerin Koronavirüs hastalığından nasıl etkilendiklerini ortaya koyan bir çalışma yaptı.
ABONE OL
Abone Ol
Aşı HIV’li bireyleri koronavirüsden  korudu
Haberler / Sağlık
20 Ocak 2022 Perşembe 10:23
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İki uzman çalıştıkları klinikte takipli HIV'li bireylerin, Kovid-19 geçirme sıklığı, klinik seyir ve aşılanma oranlarını değerlendirdi ve beklenmedik sonuçlara ulaştı.

181 KİŞİ İNCELENDİ

Araştırma kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Polikliniği’nden düzenli takip edilen HIV ile yaşayan bireylerin, "Halk Sağlığı Yönetim Sistemi" üzerinden PCR test sonuçları, pozitif olanların izlem bilgileri ile Kovid-19 aşı durumları geriye dönük olarak tarandı. Hastaların Kovid-19 tanısı almadan önce en son bakılan T lenfosit sayıları ve viral yük bilgileri hasta dosyalarından elde edilirken, araştırma kapsamında 159’u erkek, 22’si kadın olmak üzere toplam 181 HIV ile yaşayan vatandaşın durumları masaya yatırıldı.


Araştırmada yaş ortalama 40.6 olan hastaların yüzde 86.2'sinin Kovid-19 aşısı yaptırdığı, aşı olan hastaların yüzde 66’sının iki doz BioNTech, geriye kalan kısmının da çift veya tek doz Sinovac aşısı tercih ettiği anlaşıldı. Kovid-19’a yakalanan 13 HIV taşıyıcı hastanın yüzde 92.3’ünün Kovid-19’u hafif atlattığı, bir hastanın 6 gün yatarak tedavi gördüğü ortaya çıkarken, yatış yapılan hastanın ileri oksijen desteği ve yoğun bakım ihtiyacı olmadığı saptandı. Araştırma kapsamında incelenen HIV taşıyıcı bireyler arasında Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitiren kişi olmadığı anlaşılırken, sadece 3 hastanın Kovid-19 geçirdikten sonra aşı olmayı reddettiği ortaya kondu

DAHA AZ BULAŞTI
Araştırma imza atan bilim insanları, HIV ile yaşayan bireylerde Kovid-19 geçirme sıklığının topluma göre daha düşük olduğunu, yüzde 7.1’lik bir dilimine virüsün bulaştığını belirtti. Araştırmada sonuçları ile ilgili şu tespitlere de yer verildi:
”Bunun nedeni risk grubunda olduklarının farkında olup, korunmaları. Klinik olarak sadece bir hastada servis yatışı gerekmiştir. Riskli grupta olmalarına rağmen, HIV ile yaşayan bireylerde aşı reddinin yüksek (yüksek 1.8) olduğu görülmüştür."

KAYNAK: MİLLİYET

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime