Turktime
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
OKUYUCU VE YORUMCULARIN DİKKATİNE!
Bülent Kuşoğlu
YAZARLAR
8 Eylül 2011 Perşembe

OKUYUCU VE YORUMCULARIN DİKKATİNE!

Bir şeyi çok iyi biliyor olmalıyız; Türkiye jeo-politik olarak çok önemli bir ülkedir. Etrafındaki özellikle İslam coğrafyası olarak adlandırabileceğimiz alanda ABD-İngiltere-İsrail ekseni ile Almanya, Fransa, Çin, Rusya gibi merkez ülkelerinin çıkarları çatışmaktadır. Bu çıkarlar ve çatışma, enerji sahaları ve yolları üzerinden olabildiği gibi bazen de medeniyetler çatışması yada din ve inançlar üzerinden de gerçekleştirilebilmektedir. Çünkü, bölgeye hakim olan ve olmaya çalışan merkezi güçler geleceğe de önemli ölçüde enerjiden kültüre kadar tüm silahlarla sahip olabileceklerine inanmaktadırlar. Bölgede oynanan oyun çok acımasız ve kuralsızdır.

Alanda Türkiye batının, İran ise daha ziyade doğunun ileri karakolu görünümündedir. Yada merkez ülkeler bölgedeki bu güçlü ülkeler üzerinden oyunlarını oynayabilmektedirler. Bölgede yaşanan Afganistan, Irak işgali gibi olayları bu çatışmanın ürünü olarak değerlendirmek gerektiği gibi, “Arap Baharı” türü gelişmeleri de yine yönlendirilen konular olarak görmek gerekir. Ayrıca bizimle ilgili olan Kürt yada PKK sorunu olarak adlandırdığımız konular da bu bölgede ki çatışma çerçevesinde kullanılan olgular olarak değerlendirilmelidir. Bölgede demokrasi, özgürlük, din ve inançlar dahi bu mücadelede insafsızca kullanılan araçlardır.

Kısaca etrafımızda uluslararası bir oyun oynanmaktadır, Türkiye’de istese de istemese de bu oyunda çok önemli rolü olan –olması gereken- oyuncudur.

Çok kaba olarak kaleme almaya çalıştığım yukarıdaki paragraftaki durum uluslararası kabul gören tartışılmaz bir gerçektir. Zaten bölge ile ilgili sorun sadece bugüne has da değildir. Örneğin, Osmanlı İmparatorluğu bölgede başat bir güç ve 1’inci Dünya Savaşı öncesi bilinen petrol bölgelerinin en az yüzde 60’ına sahip iken savaş sonrası Atatürk’ün dahiyane çabası ve batının konjonktürel zaaflarından faydalanarak kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ise maalesef petrolün yüzde “0” sıfırına sahipti. Bu dahi batılıların çok güç kabullenebildikleri bir durumdu. Osmanlı topraklarında kurulan devletlerin çoğu ise yapay devletlerdi. Çanakkale Savaşında ordu komutanlığımızı bir Alman generalinin yapıyor oluşu da o zamandan beri nasıl bir oyuna maruz kaldığımızı ispatlamış olması gereken dramatik bir gerçektir.

Bizim tartışmamız gereken ise bu koşullar altında bu kaçınılmaz oyunda oyunu nasıl oynayacağımız değil midir?

Bazılarımız bu süreci örneğin ABD-İngiliz-İsrail eksenine paralel bir oyun kurgusu ile yönetmeyi daha uygun görürken bazılarımız daha bağımsız bir politikayı tercih edebilir. Bazılarımız doğuya yakınlaşmayı savunurken bazılarımız Avrupa’yı oyunda tutmanın yararını savunabilir.

Unutmamamız gerekir ki, oyunda en azından teorik olarak bizim rolümüzü sınırsız bir yorum farklılığı ile oynama durumumuz vardır ama oyuna girmeme şansımız yoktur.

Bu oyun için enerji meselesini, İslamiyeti ve diğer inançları, tarihi, bölgenin kültürünü çok iyi bilmemiz şarttır. Ekonomimizin güçlü olması, bilim ve teknoloji sahibi olmamız ise elzemdir. Eğitimli ve vatansever kadrolar yetiştirmemiz gereği ise izahtan varestedir.

Son tahlilde bunlara karşı çıkacak aklı başında, ilim-irfan sahibi kimse olduğunu düşünemiyorum. Peki, biz neyi tartışıyoruz?

Neden her olayda saçma-sapan bir siyasi parti yandaşlığı ile birbirimize giriyoruz?

Amacımız Türkiye’nin yani kendimizin bu bitmez-tükenmez, insafsız  mücadeleden başarıyla çıkması değil mi?

Ben emperyalizmin, en azından neo-emperyalizmin olduğuna inanan biriyim. Bölgede hem enerji savaşları yapıldığına hem de uygarlıklar arası mücadele verildiğine inanan biriyim. Bir de ilave olarak medeniyet içi mücadeleye tahammülüm yok. Türkiye ve bölgeye yönelik baskıya inanmayanlara tahammülüm yok. “Biz bu işlere karışmayalım” diyerek kültürünü, tarihini, din ve inançlarını unutanlara, boynunda ki ip bazen gevşetiliyor diye kendisini bağımsız sananlara veya kendisini imanlı sanıp bu oyunda kendisini kullanamayacağını sananlara çok kızıyorum. Oyunu sadece iç politika sananlar ise muhatabım dahi olamazlar.

Hatırlatır ve gerçekten çok sevip saydığım değerli okuyucu ve yorumcuların bilgisine saygıyla sunarım.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Misafir
 12 Eylül 2011 Pazartesi 11:07
Pazar 07:15 ,Bak dostum günümüz dünyasına dikkatlice bak,sanmıyorum ama belki görebilirsin.Analitik gözlükle bakmasını becerebilirsen görmemen için kör olmak bile yeterli olmaz,bilmem anlatabiliyormuyum.Tayip Erdoğan 2000 li yılların ikinci Atatürküdür.Zira tayip Erdoğan yanlız Türkiyeyi dönüştürüp,Türkiyenin MAKUS TALİHİNİ değiştirmekle kalmıyor,tüm ORTADOĞUYU değiştirip,Ortadoğunun mazlum halklarının maküs talihini değiştiriyor.Senin torunun,hatta çocukların,yarın tarihi böyle okuyacaklar.
 Misafir
 11 Eylül 2011 Pazar 08:13
İsrailin "Karanlık Odatv" iddianamesindeki ses kayıtlarını detaylıca okudum.Özetle sn Baykalın nasıl ve kimler tarafından TUMBA edildiğini net olarak gördüm.ne yalan söyliyeyim gözlerime inanamadım.Chp nin bugünkü yönetimi kimlere maşalık yapıyormuş hayretler içerisinde kaldım.Sn Bulent bey,İklim Kalelinin, karanlık Odatv iddianamesinde geçen ses kayıtlarını çok dikkatlice okuyunuz.Hele hele K.K ve G.T. ile geçen ses kayıtlarına bir bakın.Sanırım siyasetten arkanıza bakmadan kaçacaksınız.
 Misafir
 11 Eylül 2011 Pazar 07:15
"Kağnı gölgesindeki it, kağnının gölgesini kendi gölgesi sanır da böbürlenirmiş" diye bir Anadolu özdeyişini bu sıralar çokça anar oldum. İsrail ile kayıkçı kavgasını savunup "türkiye artık asıl yerine dönüyor:süper güç! 10 büyük devletten biri!" türü zırvalarla AKPye kuyruk olanlar bunu düşündürüyor. "Biri"lerinden alınacak "icazet"le nasıl "lider" olunabileceğini aslında kendileri de bilmiyorlar ama maksat maaşı hak etmekse her türlü zırva mübah.
 Misafir
 10 Eylül 2011 Cumartesi 13:50
Halk partisinin en iyi yaptığı halkının giyıminle kusamınla uğraşmaktır,bunu en iyi hep onlar yapmışlardır,üstlerıne başka bırını tanımıyorum.Uluslar arassı meselelerde fikr beyan etmelerı cok yapmacık ve yavan kalıyor.Her kes uzman olduğu konularda uzmalaşsın.Bugün İsraılde halk neredeyse Kılıcdar Beyin fotograflarıyla yürüyüş yapacak sevıyeye gelmişsse Avukat yakıştırması cuk diye oturmuş,söyleyenın ağızına sağlık..
 teyze
 10 Eylül 2011 Cumartesi 13:34
12:20 canmehmet uzay mekikleri ve uzay adamları yetiştirdiğimiz zaman dünyada kitap okumayanların AY da birkaç kitap okumak için yarış yapacaklarına inanıyorum:)
 Misafir
 10 Eylül 2011 Cumartesi 12:20
Günümüzde bilgi üretemeyen bir toplum uluslararası areneda iddia sahibi olamaz. Bu nedenle ülkesini seven ve gerçekten iddia sahibi olmasını isteyenler, mutlak bir şekilde ayda farklı görüşlerde bir kitap okumak zorundadır. Değilse, kendimiz çalar, kendimiz söyler, silahlanma adına halkın alınterini, emeğini (bugüne kadar olduğu gibi) çöpe atarız. (canmehmet)
 Misafir
 10 Eylül 2011 Cumartesi 10:07
yıllarca chp bizi içeriye kapadı. türkleri bilerek masonlara ve israillilere uşak yaptı chp. politikaları buydu! ordu gidip israil'den mal aldı. hep çürük çıktı. bunlar chp'li subaylardı. bunların bir kısmı pkk'ya silah ve lojistik bile sağladı ülkeyi karıştırmak için. sırf chp iktidarda kalsın diye. türkiye artık asıl yerine dönüyor:süper güç! 10 büyük devletten biri!
 Misafir
 10 Eylül 2011 Cumartesi 09:32
Emperyalistlerin IMF maşası vasıtası ile Ülkem üzerinde kullandıkları SÖMÜRGE sürecini sonlandıran günümüz iktidarına şükranlarımı sunuyorum.G.K.Ç.
 Misafir
 9 Eylül 2011 Cuma 21:27
Meselenin anhası ve minhası; Biz bu oyunda hangi formayı giyeceğiz? Bir ipucu vererek, cevabı, kişinin bilgi-deneyim ve basiretine bırakalım. Yaşadığınız değerler; zenginleştirdiğiniz ve yücelttiğiniz değerlerdir. (Canmehmet)
 teyze
 9 Eylül 2011 Cuma 20:42
Eğer böyle yapmazlarsa, TÜRKİYE TFF nin durumuna düşer.UEFA gibi istediğini yaptırırlar.Hayatımın ikinci ağır depresyonunu geçirdiğim şu günlerde bu kadar kafam çalışıyor bu konuda.Bunları yazabilmem bile büyük başarı.Çünkü ben CAS sonucuna kitlenmiştim bugün.FENERBAHÇE=Petrol,UEFA=ABD-İNGİLTERE-İSRAİL ise CAS=TÜRKİYE olmalıdır.(2)
Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2025 Turktime