Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Cem Gökçen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocukların gece yarısı ağlayarak, bağırarak uyanmaları ve ebeveynlerine herhangi tepki vermemeleri gibi belirtilerle ortaya çıkan durumun "gece terörü" veya "uyku terörü" olarak adlandırıldığını söyledi.
Uyku terörünün 2-10 yaşları arasındaki çocuklarda yüzde 40 oranında görülebilen bir durum olduğunu anlatan Gökçen, ergenlik çağında ise uyku terörünün giderek azaldığını bildirdi.
Bunun, derin uyku evresinde ortaya çıkan bir uyku bozukluğu olduğuna işaret eden Gökçen, "Bu durum gecenin ilk 1/3'ünde görülüyor. Yani çocuk uyuyor, uyuduktan 1,5-2 saat sonra uyanıyor, korkmuş ürkmüş halde. Anne baba seslendiğinde tepki vermiyor, çevresindekilerle iletişim kurmuyor. Terlemesi oluyor, bağırması, huysuzluğu olabiliyor. Aileler o hali görünce çok korkuyor. Çocuk yaklaşık 10-15 dakika sonra kendiliğinden sakinleşip tekrar uykuya dalıyor." dedi.
Yaşı büyük çocukların sabah kalktığı zaman gece yaşananları hatırlamadığına dikkati çeken Gökçen, "Anne babalar, bu durumla karşılaştıklarında tedirgin oluyorlar, korkuyorlar. Bu durum, anne ve babalar için geceleri adeta kabusa çevirebiliyor. Aileler çocuklarını, doktordan önce hocalara da götürülebiliyor." diye konuştu.
"Uyku terörü çok sık değilse ve sıklığı giderek azalıyorsa, bozukluğun gidişini izliyoruz. Çok sık görülürse medikal tedaviye başlıyoruz." ifadelerini kullanan Gökçen, şunları kaydetti:
"Araştırmalar, bu durumun nörogelişimsel gecikmelerden kaynaklanabildiğini gösteriyor. Uyku terörü sırasında aileler çocuklarını uyandırmaya çalışmamalı. Daha çok çocuğu korumaya çalışmalılar. Çünkü bu çocuklarda uyurgezerlik de sık görüldüğü için kendilerine istemeden düşme, çarpma gibi zararlar verebiliyorlar. O an çocuğu tutmaya, bastırmaya çalışmasınlar, sadece çevreden korumaya çalışsınlar. Zaten bu durum 10-15 dakikada kendiliğinden sonlanıyor."
Bu durumun psikiyatrik bir sorun olmadığını dile getiren Gökçen, uyku terörünün yaş büyüdüğünde kendiliğinden azalarak geçtiğini ancak çok sık yaşanması durumunda doktora başvurulmasında fayda bulunduğunu belirtti.
Ergenlik çağında veya ani ortaya çıkan uyku terörlerinin ise ciddi bir hastalığa bağlı olabileceğini bildiren Gökçen, bu durumda geç kalınmadan çocuk nöroloji uzmanına başvurulması gerektiğini sözlerine ekledi.
AA