Turktime

Uyku kalitesini artıran 5 yiyecek

Uyku problemleri gün içerisinde yorgunluğa ve dikkat dağınıklığına neden olabiliyor. En büyük uyku problemi olarak bilinen uykusuzluğa çözüm aranıyor. İşte kolayca uyumayı sağlayacak ve uyku kalitesini artıran 5 yiyecek...
ABONE OL
Abone Ol
Uyku kalitesini artıran 5 yiyecek
Haberler / Sağlık
29 Mayıs 2023 Pazartesi 10:59
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Uykuya dalmak birçok kişi için oldukça büyük bir problem. Uykuya dalmakta zorluk çekenlerin bu sorun nedeniyle sosyal yaşamlarında zararlı etkiler görebiliyor. Yapılan araştırmalar sağlıklı bir yaşam için günde 6-8 saat arası uyunması gerektiğini belirtiyor.

Beslenme uzmanı Gabi Zaromskyte, diyet ve uyku arasındaki ilişkinin iki taraflı olduğunu söyleyerek sağlıklı bir uyku için doğru beslenme tarzını şöyle açıkladı:

"Yediğimiz ve içtiklerimiz uykumuzu etkiler, aynı zamanda uykunun kalitesi ve süresi de yemek seçimlerimizi etkileyebilir. Bilimsel araştırma, beslenme seçimlerinin bilişsel işlev, ruh hali ve genel fiziksel ve zihinsel sağlık üzerindeki önemli etkisine giderek daha fazla ışık tutuyor. Yiyecek ve içecek alımımızın kalitesi ve zamanlaması, uyku-uyanıklık döngümüzü düzenlemede kritik bir rol oynayan melatonin gibi uykuyu düzenleyen hormonların üretimini etkileyebilir"

1- PEYNİR

Artis, "Peynir, bize kabuslar verdiğine inanıldığı için kötü bir üne sahip, ama aslında tam tersi. Peynir ve diğer süt ürünleri, daha kolay uyumamıza yardımcı olan bir amino asit olan triptofan ve stresi azaltmaya yardımcı olan kalsiyum içerir." dedi.

2- KİRAZ

Artis, doğal olarak oluşan melatonin içeren gıdaların sizin için bir fark yaratıp yaratmadığını öğrenmek için kirazları, özellikle de melatonin üretimini doğal olarak artırdığı bulunan ekşi kirazları denemenizi öneriyor. Zaromskyte, çeşitli araştırmalar sonucunda kiraz veya vişne suyu tüketildiğinde uyku kalitesi ve süresinde önemli gelişmeler olduğunu söylüyor.

3- MUZ

Artis, muzların mükemmel bir magnezyum, potasyum ve triptofan kaynağı olduğunu söylüyor. Başka bir deyişle, uykuyu desteklemek söz konusu olduğunda harika bir seçim. "Muzların uyku için pek çok harika özelliği olsa da, tüm meyveler de şeker içerir, bu nedenle yatmadan önce buna dikkat edin" diyor. "İdeal bir akşam içeceği yapmak için muzlu soya sütünü deneyin."

4- BADEM

Artis, "Badem, hem uykuyu hem de kas gevşemesini destekleyen mükemmel bir kalsiyum ve magnezyum kaynağıdır" diyor. "Magnezyum ayrıca melatonin düzeylerini düzenlemeye ve kan şekeri düzeylerini gece boyunca sabit tutmaya yardımcı olur."

5- MAGNEZYUM AÇISINDAN ZENGİN BESİNLER

Zaromskyte, önemli bir mineral olan magnezyumun uyku düzeninde çok önemli bir rol oynadığı ve uyku kalitesini ve süresini etkileyebileceğini söylüyor. "Uykuya etki eden nörotransmitterlerin ve hormonların üretimi ve düzenlenmesinde rol oynayanlar da dahil olmak üzere vücuttaki 300'den fazla enzimatik reaksiyonda yardımcı faktör olarak işlev görür."

Uyku kalitesini iyileştirmeye yardımcı olduğu belirtilen bazı magnezyum açısından zengin yiyecekler arasında kabak çekirdeği, ıspanak, badem ve bitter çikolata (sağlık artırıcı antioksidanlarla da doludur) bulunur.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime