Turktime

Tek kullanımlık plastikler yasaklandı

Kanada’da bugünden itibaren 2030 yılına kadar sıfır plastik atık elde etmek amacıyla tek kullanımlık plastiklerin üretimini ve ithalatını yasakladı.
ABONE OL
Abone Ol
Tek kullanımlık plastikler yasaklandı
Haberler / Dünya
21 Aralık 2023 Perşembe 12:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Kanada'da geçtiğimiz yıl tek kullanımlık plastikleri yasaklayan düzenlemenin yürürlüğe girmesi planlanmıştı. Ancak bazı petrol ve kimya şirketlerin bu yasaya karşı "mantıksız ve anayasaya aykırı" gerekçesiyle açtığı dava yasanın yürürlüğe girmesini sekteye uğratmıştı.

AFP'de yer alan habere göre, Hükümet mahkemeden karara itiraz eden yasağın iptal edilmesini talep ederek, ülkede tek kullanımlık plastiklerin üretimi, satışı veya mağaza içi dağıtımına yönelik yasağı yürürlüğe soktu.

Bu karara göre Kanada'da restoran ve kafelerinin müşterilere plastik pipet, yiyecek kapları veya çatal bıçak sunmasına artık izin verilmiyor.

HER YIL 3 MİLYON TON PLASTİK TON ÇÖP ÇIKARILIYOR

Uzmanlara göre Kanadalılar her yıl üç milyon ton plastik atık çıkarıyor. Bunun yalnızca yüzde dokuzu geri dönüştürülüyor.

Hükümet, Avrupa'nın 2029 hedeflerine uygun olarak bu oranı yüzde 90'a çıkarmayı hedeflediğini söyledi. Çevre Bakanı Steven Guilbeault yaptığı açıklamada, "Bilim açık: plastik kirliliği her yerde, doğal hayata ve çevreye zarar veriyor. Bu durum Kanada'da ve dünyanın her yerinde görülüyor" dedi. Çevre grubu Oceana Canada tarafından yapılan bir anket, Kanadalıların ezici bir çoğunlukla plastik yasağını desteklediğini ortaya çıkardı.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) Mayıs ayında yaptığı açıklamada, dünyanın bu yaygın kirliliği durdurmak için alternatifler sunarken tek kullanımlık plastikleri yarıya indirmesi ve plastiklerin yeniden kullanımını ve geri dönüşümünü büyük ölçüde artırması gerektiğini söyledi.

2019 yılında dünya çapında 353 milyon ton plastik atık üretildi ve bunların yüzde 22'si çöplüklere atıldı, yakıldı veya doğaya atıldı.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime