Turktime

Tek 1 sigara izmariti, 100 litre suyu kirletiyor!

Sağlık Bakanlığı, Dünya Tütünsüz Günü’nde sigaranın sadece sağlığa değil çevreye verdiği zararın boyutlarını da paylaştı. Buna göre tek bir sigara izmariti, ortalama 100 litre suyu kirletiyor.
ABONE OL
Abone Ol
Tek 1 sigara izmariti, 100 litre suyu kirletiyor!
Haberler / Sağlık
31 Mayıs 2023 Çarşamba 13:50
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı bilgiler şu şekilde:

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre dünyada 1.3 milyar kişi tütün ürünü kullanıyor. Tütün ürünü kullananların yüzde 80’i, genellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşıyor. Bu ülkeler aynı zamanda tütün ürünü kullanımına bağlı hastalık ve ölüm yükünün de en yüksek olduğu ülkeler.

Türkiye’de 15 yaş üzeri nüfusta tütün ürünü kullanmayanlar, toplumun yaklaşık yüzde 70’ini oluşturuyor. Tütün ürünü kullanmayanlar toplumun çoğunluğunu oluşturmasına rağmen, tütün ürünü kullanımının yaygınlığı ve görünürlüğü yüksek.

PASİF İÇİCİLER DE TEHLİKEDE

Dünyada her gün 22 bin kişi bir yılda 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımının sonucu iken 1.2 milyondan fazla kişi de tütün ürünü kullandığı için değil, tütün ürünü dumanına maruz kaldığı için yaşamını yitiriyor.

DSÖ’nün tahminlerine göre, dünyadaki çocukların yarısı tütün dumanıyla kirlenmiş havayı soluyor ve her yıl 65 bin çocuk pasif etkilenimin yol açtığı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor.

KANSERE YOL AÇIYOR

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de en yaygın kullanılan bağımlılık yapıcı madde olan tütün ürünleri, Kanser, kalp damar hastalıkları, KOAH gibi pek çok önlenebilir hastalık ve erken ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alıyor.

Tütün ürünü kullanımı, akciğer kanseri başta olmak üzere ağız ve gırtlak, soluk borusu, yemek borusu, mide, bağırsak, karaciğer, pankreas, böbrek, mesane, erkeklerde prostat, kadınlarda meme, rahim ağzı kanseri gibi vücudun pek çok yerinde pek çok kansere sebep oluyor.

“TÜTÜNE DEĞİL YİYECEĞE İHTİYACIMIZ VAR”

Tütün endüstrisi, tütün yetiştiriciliği yoluyla küresel gıda krizine katkıda bulunuyor. DSÖ verilerine göre tütün ürünü kullanımına bağlı toplam ekonomik kayıp yıllık 1.4 trilyon dolar. Tütün ürünlerinin tüm zararlarına dikkat çekmek için Dünya Sağlık Örgütü 31 Mayıs tarihini ‘Dünya Tütünsüz Günü’ olarak ilan etti.

DSÖ bu sene üye ülkelere ‘Tütüne değil yiyeceğe ihtiyacımız var’ temasıyla tütün tarımının ve tütün kullanımının çevreye, doğaya verdiği yıkıcı zararlarının ön plana çıkarılmasını önerdi.

HER YIL 4.5 TRİLYON SİGARA İZMARİTİ ATIĞI OLUŞUYOR

Sigara izmaritleri, dünya çapında en yaygın atılan atıktır, sahillerde ve su kenarlarında en sık toplanan çöptür. Her yıl dünyada 4.5 trilyon sigara izmariti atığı oluşuyor. Çoğunlukla sigara izmaritlerinden oluşan tütün ürünü atıkları su kaynaklarına karışmakta ve zarar veriyor.

Tek bir sigara izmariti, ortalama 100 litre kadar suyu kirletiyor. Sigara izmaritlerinde bulunan pek çok tehlikeli kimyasal madde ve elektronik sigara atıkları sulara ve toprağa sızarak doğaya zarar veriyor. Söndürülmemiş sigara izmaritleri, orman yangınları başta olmak üzere pek çok yangın ve buna bağlı can kayıplarının önemli bir sebebi olmaya devam ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime