Turktime

Taliban yeni yasakları açıkladı

Taliban, hükümeti kurmasının ardından ilk ‘icraatını’ gerçekleştirdi. İçişleri Bakanı Hakkani, Taliban’ın bir süredir başını ağrıtan protesto gösterilerini yasakladı
ABONE OL
Abone Ol
Taliban yeni yasakları açıkladı
Haberler / Dünya
10 Eylül 2021 Cuma 10:18
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Afganistan’da kontrolü tamamen ele geçiren Taliban, geçici hükümeti açıklamasının ardından ilk icraatına başladı. Taliban, ülke genelinde kendi onayları olmadan protestolar yapılmasını ve slogan kullanılmasını yasakladı. ABD’nin terörizm suçlamalarıyla aradığı yeni İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, yayımladığı ilk ‘kararname’de vatandaşların protesto düzenlemek için izin alması gerektiğini yoksa “ağır sonuçlarla karşılaşılacağını” ifade etti. Yasak kararı başkent Kabil ve diğer vilayetlerde, kadınların başını çektiği grupların Taliban karşıtı protesto gösterileri düzenlemesi sonrası alındı.

Salı günü Herat’ta düzenlenen protestoda iki kişi Taliban mensupları tarafından vurularak öldürülmüştü.

YENİ YASAKLAR

Öte yandan Taliban’ın hükümeti kurmasıyla birlikte ‘yasak’ kararları da ardı ardına gelmeye başladı. Taliban’ın resmi bir temsilcisi, ülkede kadınların spor yapmasına izin verilmeyeceğini duyurdu. Taliban’ın kültür komisyonu sorumlularından Ahmadullah Wasiq, “Bu medya çağında fotoğraflar ve videolar her yere yayılıyor. Sonra insanlar, spor yapan kadınların görüntülerine bakabilir” dedi. Hiçbir kadının yer almadığı Taliban hükümeti, Kadın Sorunları Bakanlığı’nı da lağvetti. Buna karşılık  ‘Ahlak ve Fazilet Bakanlığı’ yıllar sonra geri getirildi.

GAZETECİLERE İŞKENCE!

Afganistan’da kadınların başını çektiği protestoları takip eden gazeteciler, Taliban tarafından gözaltına alınıp dövülme ve kırbaçlanma görüntülerini dünya medyasıyla paylaştı. Başkent Kabil’de kadınların Pakistan’a yönelik protestolarını takip eden Etilaatruz gazetesinin muhabiri Taki Daryabi ile foto muhabiri Nematullah Nakdi, Taliban gözaltısından çıktıktan sonra gömlek ve pantolonlarını çıkararak yüzleri ve vücutlarında dayak ve kırbaçlamanın yol açtığı yara ve morlukların görüntülerini dünya basınıyla paylaştı.

TAHLİYEDEN SONRA İLK TİCARİ UÇUŞ

Taliban’ın aralarında ABD vatandaşları da bulunan 200 kişinin bir Katar uçuşuyla Afganistan’dan çıkmasına izin verdiği belirtildi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, yaptığı yazılı açıklamada, “ABD hükümeti Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı’ndan, Katar Havayolları’nın charter uçuşu aracılığıyla ABD vatandaşları ve oturum sahiplerinin Afganistan’dan ayrılmasını sağlamıştır. Uçağın Katar’a güvenli şekilde indiğini teyit ediyoruz” dedi. Horne, uçuşla ilgili Taliban’ın kendileriyle iş birliği yaptığını ifade ederek “Bu, olumlu bir ilk adımdır” değerlendirmesinde bulundu.

TALİBAN’DAN ABD’YE ANLAŞMA TEPKİSİ

Taliban, ABD’nin 2020 yılında imzaladığı Doha Anlaşması’nda yaptırım listesinden çıkarması gereken isimler konusunda adım atmayarak anlaşmayı çiğnediğini savundu. Taliban’dan yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanlığının Kabil’de ilan edilen “geçici hükümet”e yönelik eleştirilerine tepki gösterildi. ABD’li yetkililerin Taliban hükümeti üyeleri ve Hakkani ailesi mensuplarının terörle bağlantılı oldukları gerekçesiyle yaptırım listelerinde yer aldığı yönündeki açıklamalarını “provokatif” olarak niteleyen Taliban, ABD’yi “en sert şekilde” kınadıklarını bildirdi. Hakkani ailesinin Taliban’ın bir parçası olduğu belirtilen açıklamada, Doha Anlaşması’nın “istinasız tüm Taliban yetkililerinin” ABD ve BM yaptırım listesinden çıkarılmalarını öngördüğü belirtildi.

İŞTE İSMAİL SAYMAZ'IN GERÇEK YÜZÜ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime