Sözcü yazarı Saygı Öztürk bugünkü yazısında Diyanet'in milli günlerde Atatürk'ün adını zikretmeleri konusunda hassasiyet göstermesi konusunu kaleme aldı.
İŞTE SAYGI ÖZTÜRK 'ÜN YAZISI
Diyanet İşleri Başkanları Mehmet Görmez ve Ali Erbaş döneminde, özel günlerde cuma hutbelerinde Atatürk’ün adı hiç geçmiyor. Cumhuriyetimizin 100. yıldönümü olan 29 Ekim, Atatürk’ün ebediyete intikalinin 85. Yıldönümü olan 10 Kasım, cuma gününe rastlamasına rağmen Atatürk yine yok sayıldı. Gerekçe olarak, 5 Mart 1924 tarihli kararnamede “Hutbelerde isim zikredilmeksizin millet ve cumhuriyetin selameti ve saadetine dua edilmesi” gösteriliyor.
Oysa o kararnamede sözü edilen Atatürk değil, halifenin adının geçmemesi. Çünkü 3 Mart 1924’de halifelik kaldırılmıştı. Olmayan halifenin adının hutbelerde anılması da söz konusu olamazdı. Atatürk, “Benim adım hutbede geçsin” demedi. Ama ulusal günlerde, Atatürk’ün adının geçmesine bu kararname engel değil ama engelmiş gibi gösteriliyor.
426 HUTBEYİ İNCELEDİ
Diyanet’in hutbelerini incelediğimizde, Atatürk’ün adı geçmiyor ama Diyanet istediği kişilerin isimlerini hutbeye alıyor. Diyanet yetkilileri merak ediyorsa, örneğin 28 Mayıs 2021 Cuma hutbesi bir örnektir. Fikret Şahin’in TBMM’deki bir konuşmasından da örnek veriyorum:
“2015 yılından itibaren bu güne kadar incelediğim 426...
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ