Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, günde tek öğün beslenmenin insan sağlığı üzerindeki etkisini yorumladı.
İŞTE OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI
Önce gelin isterseniz son günlerde pek sık gündeme gelen “OMAD diyeti/One Meal A Day diet” neyin nesidir, doğru bir şey midir ve nasıl yapılır? sorularına yanıt arayarak yazımıza başlayalım. OMAD’ın yaratabileceği muhtemel sağlık sorunlarını ise bir sonraki kutuya bırakalım.
OMAD diyeti bir bakıma “iki öğün beslenme metodu“nun abartılmış, tek öğüne indirgenmiş sert bir versiyonudur. Bu diyette herhangi bir kalori kısıtlaması söz konusu değildir.
Tabağınıza sığacak kadar herhangi bir gıdayı -mümkünse de protein zengini bitkisel gıdaları ve hayvansal protein kaynaklarını- kalorisini dikkate almadan “günün aynı saatinde olmak şartıyla” tüketebiliyorsunuz. Ama çok daha önemli -uyulması oldukça zor- mühim bir şartı, ödenmesi gerek bir diyet borcu daha var o diyetin: OMAD diyeti mucitlerine (!) göre, “OMAD diyeti yapıyorum” diyebilmeniz için beslenme sürenizi “günde 1 saat tokluk, 23 saat açlık” üzerine kurgulamak zorundasınız.
BİTMEDİ! OMAD’cılar size bir güzellik (!) daha yapıyor: “İçecekler serbest!” diyor. OMAD diyetinizi uygularken gün boyu su, çay, kahve içebiliyorsunuz. İçebiliyorsunuz ama OMAD’cıların yine ek bir şartı var: Bu üçlünün hiçbirine “zerre-i miskal” kadar bile
şeker ya da herhangi bir kalorili katkıyı -mesela sütü- ekleyemiyorsunuz.
YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ