Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin 12. Kalkınma Planı olan ve TBMM Başkanlığına sunulan 12. Kalkınma Planı'ndan derlediği bilgilere göre, 2024-2028 döneminde sağlık alanında da yeni atılımlar hayata geçirilecek.
KANSER TARAMALARI ARTIRILACAK
Plan, bireylerin bedenen ve ruhen tam bir iyilik halinde sağlıklı yaşam sürdürmelerini ve kaliteli, güvenilir, etkin sağlık hizmetlerine erişimlerini amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, bulaşıcı olmayan hastalık risklerine karşı koruyucu sağlık hizmetleri güçlendirilecek. Sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıkları toplumun genel tutumuna dönüştürülecek ve sağlık okuryazarlığı teşvik edilecek. Kalkınma Planı aynı zamanda iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkilerini azaltmayı hedefliyor. Bu kapsamda iklim değişikliğinin sağlık üzerindeki etkileri belirlenecek ve azaltılması için çalışmalar yapılacak. Kanser tarama programları da dahil olmak üzere çeşitlendirilmiş tarama programları yaygınlaştırılacak.
İZLEME TAKİP SİSTEMİ
Çocuk, kadın ve üreme sağlığı hizmetleri güçlendirilecek ve evlilik öncesi ve yenidoğan tarama programları genişletilerek anne ve bebek ölümleri azaltılacak. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamaları standartlaştırılacak ve yaygınlaştırılacak. Takviye edici gıda ve bitkisel içerikli ürünlerin güvenliğini sağlamak için yeni mekanizmalar oluşturulacak. Nadir hastalıkların tedavi ve araştırma merkezi sayısı artırılacak ve evde sağlık hizmetlerine ilişkin "İzleme Takip Sistemi" geliştirilecek.
AŞI ÜRETİM KAPASİTESİ ARTIRILACAK
Bulaşıcı hastalıklara karşı erken uyarı sistemleri de plan kapsamında yer alıyor. Bulaşıcı hastalıklara yönelik mevcut tanı, takip ve erken uyarı sistemleri geliştirilecek. Ulusal düzeyde biyolojik ürünlerin üretilmesi ve aşı üretim kapasitesinin artırılması için merkezler kurulacak. Aşı programları tüm risk gruplarını içerecek şekilde genişletilecek.
Üniversite hastaneleri daha etkin bir yapıya kavuşturulacak, sağlık turizmi kapasitesi artırılacak, sağlıkta dijital teknolojilerin kullanımı yaygınlaştırılacak, sağlık harcamalarının denetimi güçlendirilecek. Tıp eğitiminin kalitesi artırılacak ve sağlık personeli dağılımı dengelenecek. Sağlık turizmi için tanıtım ve pazarlama faaliyetleri artırılacak. Sağlık verilerinin standardizasyonu sağlanacak ve güvenliği artırılacak. Sağlık harcamalarında denetim altyapısı güçlendirilecek ve akılcı laboratuvar ve tıbbi görüntüleme uygulamaları gerçekleştirilecek. Ayrıca, hekim sayısı artırılacak ve nitelikli hastane yatakları çoğaltılacak.