Turktime

Osman Müftüoğlu yazdı: Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır?

Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında, "ŞAHDAMARI TIKANIKLIĞI önemli ve yaygın bir orta ve ileri yaş sağlık sorunudur" Diyerek hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri sıraladı.
ABONE OL
Abone Ol
Osman Müftüoğlu yazdı: Şahdamarlarımız nasıl ve neden tıkanır?
Haberler / Medya
28 Mart 2024 Perşembe 13:13
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Hürriyet gazetesi başyazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu bugünkü yazısında,  "ŞAHDAMARI TIKANIKLIĞI önemli ve yaygın bir orta ve ileri yaş sağlık sorunudur" Diyerek hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri sıraladı.

İŞTE MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI

Tıbbi adıyla “KAROTİS ARTER HASTALIĞI”, pratikteki adıyla “ŞAHDAMARI TIKANIKLIĞI” önemli ve yaygın bir orta ve ileri yaş sağlık sorunudur.

Hatırlayalım: Geçtiğimiz yıllarda rahmetli Deniz Baykal’ı, geçtiğimiz aylarda rahmetli Metin Uca’yı bu hastalık nedeniyle kaybettik. Şimdi de kıymetli sanatçımız Kadir İnanır’ın gördüğü tedavi nedeniyle bize kendini yeniden -maalesef- hatırlattı ve adeta “Ben buradayım, dikkatli ve tedbirli olun” mesajı verdi. Peki, nedir, neden olur, belirtileri, sonuçları nelerdir ve nasıl önlenir bu sağlık problemi? İşte o önemli soruların yanıtları...

SORU 1 

KAROTİS ARTER HASTALIĞI NEDİR

Karotis damarları/şahdamarlarımız boynumuzun her iki yanında yer alan ve kalpten gelen oksijen ve besin yüklü kanı baş ve beyin bölgesine ileten hayat borularımızdır. Ne var ki zaman içinde en çok da orta ve ileri yaşlarda bu damarların içinde ve duvarında damar sertliği/ateroskleroza bağlı olarak duvar kalınlaşması ve sertleşmesi, plaklar/pıhtılar oluşmaya başlar. Sonuçta şah damarlarımızın iç duvarı daralır, beyin beslenemez ya da pıhtılardan kopan parçalar nedeniyle hasar görür.

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime