Turktime

Osman Müftüoğlu kalp damar hastalıklarına karşı alınacak kritik önlemi anlattı!

Hürriyet yazarı Prof. Dr. Osman Müftüoğlu, hareketsiz bir yaşamın birçok hastalığa neden olduğunu ve sağlıklı bir yaşam için hareketliliğin ne kadar önemli olduğunu dile getirdi.
ABONE OL
Abone Ol
Osman Müftüoğlu kalp damar hastalıklarına karşı alınacak kritik önlemi anlattı!
Haberler / Medya
17 Ocak 2022 Pazartesi 12:11
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Prof. Dr. Müftüoğlu, "ÖNEMLİ bir çalışmada, yeteri kadar fiziksel aktivite yapmayan kişilerin, haftada sadece dört gün ve yalnızca 30 dakika hafif ya da orta şiddette egzersiz yapanlara oranla ölüm risklerinin yüzde 20-30 arttığı net ve açık olarak gösterilmiştir" ifadelerini kullandı.

PROF. DR. OSMAN MÜFTÜOĞLU'NUN YAZISI ŞÖYLE:

Doğru yolda mısınız

YAŞAM TARZI TIBBI” yeni ve son derece önemli bir sağlık yaklaşımıdır.

Zira hepimizin ortak dileği olan “uzun ve sağlıklı bir yaşam”, kişisel tercihlerimiz ve yaşam tarzı seçimlerimizle doğrudan bağlantılıdır. Tercihlerimiz ve “yaşam tarzımız” ile “sağlığımız ve hayat kalitemiz” arasındaki ilişkiyi araştıran pek çok çalışma var. Bu çalışmalardan birinde “Sağlıklı beslenme, haftada en az 3.5 saat fiziksel aktivite yapma, hiç sigara içmeme ve vücut kitle indeksini 30 kg/m2 altında tutma” şeklinde özetlenebilecek dörtlü bir stratejinin sağlığımıza olan etkileri incelenmiş ve söz konusu bu dört faktörün tamamını devreye sokabilen kişilerde “diyabet/şeker hastalığı riskinin yüzde 93, miyokart enfarktüsü/kalp krizi riskinin yüzde 81, inme/beyin felci riskinin yüzde 50, kanser riskinin ise yüzde 36” azaldığı belirlenmiştir. Yine aynı çalışmada bu dörtlü takımın sadece birinin bile devreye sokulması halinde “kronik hastalıklara yakalanma ihtimali”nin de ciddi oranda azaltılabileceği net ve açık olarak gösterilmiştir. İsterseniz gelin şimdi yeni bir sağlık yaklaşımı olan “yaşam tarzı tıbbı/life style medicine” meselesinin temel belirleyicilerinden biri olan “FİZİKSEL AKTİVİTE” konusuna biraz daha geniş, biraz daha yakından ve biraz daha dikkatli bir gözle bakalım.

UNUTMAYIN 1
NEREDE HAREKET, ORADA BEREKET

EĞER sadece “bedensel” değil, “ruhsal” sağlık ve enerjinizi de arttırmak istiyorsanız, eğer her zamankinden daha keyifli, daha huzurlu “bebek uykuları” uyuyup, her sabaha “Yaşasın hayat!” cümlesiyle başlamakta kararlıysanız, eğer siz de stres, kaygı ve depresyondan uzak bir hayat sürmeye kararlıysanız özellikle 40’lı yaşlardan sonra sadece ne yediğinize değil, ne yaptığınıza da özel bir dikkat göstermenizi tavsiye ederim. Zira düzenli fiziksel aktivitenin bize iyi yaşlanma yolculuğunda eşlik edebilecek, güvenilir bir yol arkadaşlığı yapabilecek en etkili “YAŞAM TARZI SEÇİMLERİ”nden biri olduğunu ve en az beslenme kadar mühim bir ayrıntı haline geldiğini gösteren binlerce çalışmaya sahibiz. Mesela mı?

UNUTMAYIN 2
DURMAYALIM, DÜŞERİZ

ÖNEMLİ bir çalışmada, yeteri kadar fiziksel aktivite yapmayan kişilerin, haftada sadece dört gün ve yalnızca 30 dakika hafif ya da orta şiddette egzersiz yapanlara oranla ölüm risklerinin yüzde 20-30 arttığı net ve açık olarak gösterilmiştir. Bir başka çalışmada ise hareketsiz bir yaşam tarzından vazgeçilmesi durumunda -yani aktif bir hayata dönülünce- “kalp damar hastalıklarında ortalama yüzde 25...

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime