Turktime

Naki Bakır yazdı: OVP'lerde hesap çarşıya uymadı

Dünya gazetesi yazarı Naki Bakır, Türkiye'nin ekonomiyle ilgili gelecek planlaması olan Orta Vadeli Programlarda (OVP) hesapların uyuşmadığını belirtti.
ABONE OL
Abone Ol
Naki Bakır yazdı: OVP'lerde hesap çarşıya uymadı
Haberler / Ekonomi
9 Eylül 2024 Pazartesi 11:48
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Naki Bakır, "OVP’lerde hesap çarşıya uymadı" başlığında yazdığı yazısında, "Enflasyon hep bildiğini okudu, OVP’lerde yer alan Tüketici fi­yatları (TÜFE) bazında enflas­yon hedefi 19 yılın bu yıl da dahil 17’sinde aleyhte saparak, hep hedefin üzerinde gerçekleşti" dedi.

NAKİ BAKIR'IN YAZISI ŞÖYLE:

OVP’lerde hesap çarşıya uymadı

Türkiye’nin Orta Vade­li Program (OVP) dene­yimi 19 yılı doldururken, yıllar itibarıyla ekonomide yol haritası niteliğindeki bu prog­ramlarda yer alan makro ekono­mik göstergelere ilişkin hedef­lerle ilgili dönemlerdeki fiili ger­çekleşmelerin uyumsuz bir seyir izlediği belirlendi.

Türkiye, 2006’dan itibaren her yıl, izleyen üçer yıllık dönemler­de izlenecek ekonomik politika­lar ve öngörülen makro ekono­mik hedefleri içeren bir orta va­deli program hazırlıyor.

Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlü­ğe giren OVP’lerde makro ekono­mik politikaların yanı sıra, temel gelişme eksenleri ve ana sektör­leri kapsayan politikalar ile GS­YH büyümesi, enflasyon, büt­çe dengesi, dış ticaret, ödemeler dengesi, işsizlik gibi temel makro ekonomik göstergelere ilişkin hedefler yer alıyor. Her yılın son çeyreğinde hazırlanan yeni üç yıllık OVP’de, bir önceki OVP’de yıllar bazında konmuş olan hedef ve politikalar, o yılki uygulama­ların sonuçları ve genel koşullar­daki değişmeler dikkate alınarak revize ediliyor.

2025-2027 dönemini kap­sayan 20’nci OVP de 5 Eylül’de Resmî Gazete’de yayımlandı. Ye­ni OVP ile özellikle kişi başına milli gelir ve enflasyonda iddialı hedefler ortaya konurken, önce­ki 19 OVP’de söz konusu hedef­ler ile gerçekleşmelerin genelde birbirini tutmadığı belirlendi. Her yılın son çeyreğinde hazır­lanan üçer yıllık OVP’lerde, daha ilk yıla ilişkin hedefler tutmadı ve revize edilmek zorunda kaldı. Bazı yıllarda kimi göstergeler­de lehte sapmalar olsa da genel­de hedefler yıllar itibarıyla çoğu göstergede aleyhte saptı.

Enflasyon hep bildiğini okudu

OVP’lerde yer alan Tüketici fi­yatları (TÜFE) bazında enflas­yon hedefi 19 yılın bu yıl da dahil 17’sinde aleyhte saparak, hep he­defin üzerinde gerçekleşti.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime