Turktime

Mühürlenen kaçak yapılarda inşaata devam!

Mimari projeye aykırı unsurları tespit edilen The Bo Viera Projesi’nde yine kaçak yapı yükseliyor. Bodrum Belediyesi tarafından mühürlenen kaçak yapılarda inşaata devam ediliyor.
ABONE OL
Abone Ol
Mühürlenen kaçak yapılarda inşaata devam!
Haberler / Güncel
30 Kasım 2021 Salı 15:00
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Muğla’nın Bodrum ilçesi Gündoğan Çetibeli mevkiinde Besa Grup tarafından inşa edilen The Bo Viera adlı lüks konut ve otel projesinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Geçtiğimiz aylarda projenin son haline Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan onay çıkmış ve hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporu bakanlık tarafından onaylanmıştı.

2019 yılında çıkan haberler üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un denizden ve karadan bizzat denetlediği, ilk etabında inşaa edilen konutlar ve eklentilerle ilgili mimari projeye aykırı unsurları tespit edilen ve yıkılan The Bo Viera Projesi’nde yine kaçak yapı yükseliyor.

Kamuoyunun ve Bodrumluların tepkisini çeken projeye ilişkin gelen şikayetler üzerine çalışma başlatan Bodrum Belediyesi ekiplerinin denetimler sonucunda projede 5000 metre²’nin üzerinde kaçak yapı tespit edildi. Projenin ikinci etabında ve arka tarafta yer alan binalar imar planında tek bağımsız bölümden oluşa da şuan yapılan binaların arası kapatılmış durumda.

Binaların aralarındaki mesafe kapatıldıktan sonra firma yetkililerince projenin kotu yükseltilmiş ve kod yüksekliğinden dolayı da ilave kat eklenmiş durumda. Bu nedenle bodrum katlar ve ara birleştirmeler mevcut projenin imarına aykırı olduğu için mühürlenmiş durumda. Yine projenin ikinci etabında yer alan otel bloğu da  yapı ruhsatı ve eki projelere aykırı kaçak inşaat yapıldığı iddiasiyla Bodrum Belediyesi tarafından mühürlenmiş durumda. The Bo Viera Projesi’nde şuana kadar 5000 metre²’nin üzerinde kaçak yapı tespit edilmiş durumda.

MÜHÜR ENGEL OLMADI

Yapılan incelemeler neticesinde yapı ruhsatı ve eki projelere aykırı kaçak inşaat yapıldığı tespit edilen ve mühürlenen projede inşaat çalışmaları ise sürüyor. Mühre rağmen yapı çalışmalarının sürdüğü şantiyede otel bloğunda çalışmalar yoğunlaştı. Üst kısmında yer alan binaların da kaba inşaatları bitmiş durumda. Bu binalara önden bakıldığında 3 katlı veya 4 katlı olarak planlanmış durumda gibi olsa da arkadaki bina 7 katlı gibi görünüyor! Oysa bu sayılardaki kat yüksekliği o bölgede imara aykırılık teşkil etmekte.

Mühre rağmen inşaata devam eden Besa Grup yetkililerinin Bodrum Belediyesi’ne tadilat ruhsatı için yaptıkları başvuru ise onaylanmadı. Tadilat ruhsatı alınmadan inşaata devam edilmesi bölge sakinlerince tepkiyle karşılandı. Mühürlü ve onay almamış şantiyede çalışmaya kimin göz yumduğunu soran bölge sakinleri çevre katliamına karşı çok öfkeli!

Öte yandan BESA GRUP YK Üyesi ve aynı zamanda Salih Bezici’nin oğlu Efe Bezici’nin projeye ilişkin paylaşımı skandalın boyutunu gösterdi. Sosyal medyadan paylaşılan videoda otelin 7 katlı olması dikkatlerden kaçmadı. Görüntülere göre daha önce kapalı olan bodrum katlarının da açılarak otel bloğuna eklendiği görülüyor. İlk başta 4 kat gibi görünen otel bloğu, incelendiğinde 7 kat olduğu görülüyor. 

‘Kıyı düzenlemesinden vazgeçildi’ hikaye oldu!

Yoğun yapılaşma nedeniyle kamuoyunda tartışılan The Bo Viera projesinde kıyı düzenlemesinden vazgeçilse de yine müdahale sürüyor. 1704 sayfalık ÇED raporuna göre, BESA Marin Turizm işletmeleri, projenin önceki halinde yer alan kıyı düzenlemesi ve iskele yapılarından vazgeçmişti. Oysa Ege Alternatif’in görüntülediği kıyıda çalışmalar sürüyor. Kıyıda bulunan burun iş makineleri tarafından tahrip edilmekte. Çıkan taş ve molozlar ise kıyıya bırakılmak suretiyle denize dolgu yapılıyor. 

Görüntü ve fotoğraflara göre, kıyıda devam eden çalışmalar sırasında beton mikserleri kıyıya kadar inerek beton dökümü gerçekleştiriyor. Şikayet üzerine bölgede incelemelerde bulunan zabıta ekiplerine firma görevleri tarafından verilen bilgilere göre kıyıda istinaf duvarları yapılmakta. Projenin ilk etap incelemesinde kıyıda ruhsat ve eklerine aykırı yapılan imatlardan kaynaklı şantiye çalışmaları durdurulmuş ve ruhsatlar dondurulmuştu. Hatta kıyıda bulunan mevcut duvarlarıa ilişkin yıkım kararı verilmişti.

"KURALSIZLIK KURAL OLMUŞ"

Projenin kıyı kesimine verdiği zarar nedeniyle başlatılan hukuki süreç ise devam ediyor. Hazine ve Mali Bakanlığı tarafından açılan ve STK ve Bodrumlu vatandaşların da müdahil olduğu davanın duruşması ise 2 Aralık’ta görülecek. 2 Aralık Perşembe saat: 10.35 1. Asliye Hukuk Mahkemesinde görülecek dava öncesi yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Peynir Çiçeği Gündoğan Gönüllüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Sema Höcek, Bodrum’un doğasına sahip çıkılması gerektiğine dikkat çekti.  Kuralsızlığın kural haline getirildiğini belirten Höcek, “Bu kadar hukuksuzluk, bu denli fütursuzluk , çevre  katliamı, doğaya ve adalete saygısızlık. Neye kime güveniyorlar? Yapanın yanına kar kaldığı  sürece böyle mi sürecek?  Biz adalete ve hukukun üstünlüğüne  olan inancımızı koruyarak bıkmadan  usanmadan yetkilileri göreve  davet ediyoruz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da The Bo Viera projesindeki kaçak yapılardan rahatsız olduğunu ifade etmişti. Erdoğan “Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ne diyorsa git ona uygun hale getir projeni” ifadelerini kullanmıştı.

NE OLMUŞTU?

2019 yılında çıkan haberler üzerine Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bizzat The Bo Viera’nın olduğu bölgeye giderek denizden ve karadan denetim yapmış ve projenin ilk etabında inşa edilen konutlar ve eklentilerle ilgili mimari projeye aykırı unsurların yıkılması talimatını vermişti.

Mimari projeye aykırı olarak inşa edilen 26 adet yapının ayrık olan düzeninin birleştirilerek tek bir yapı olarak inşa edildiği, birleştirilen blok aralarının ayrıca kullanıma açıldığı tespit edilmiş.

Üç adet istinat duvarı ve plaja inmeyi sağlayan asansör kulesinin de ruhsatsız olarak inşa edildiği ortaya çıkmıştı. Bodrum katların ise açığa çıkartılarak deniz manzaralı hale getirildiği belirlenmiş, ardından projede yıkımlar gerçekleşmişti. (EGE ALTERNATİF)

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime