Turktime

Mesane kanserinin bu belirtilerine dikkat!

ıkların erken teşhisi hayat kurtarıyor. Mesane kanseri de riskli kanser türleri arasında yer alıyor ve tehlike giderek artış gösteriyor. İşte mesane kanserinin belirtileri…
ABONE OL
Abone Ol
Mesane kanserinin bu belirtilerine dikkat!
Haberler / Sağlık
7 Haziran 2023 Çarşamba 10:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) 2020 verilerine göre Türkiye’de 233 bin vaka tahmin ediliyor, bunun 2040 yılında her yıl için 392 bine çıkacağını öngörülüyor.

Türkiye’de kanser ölümleri 2020 yılı için 126 bin civarında olup, 2040 yılında bu rakamın 233 bine çıkacağı düşünülüyor.

Amerikan Kanser Derneği'ne göre 2023 yılında 82.290 Amerikalıya mesane kanseri teşhisi konacak. Mesane kanseri teşhisi konan kişilerin yaklaşık yüzde 90'ı 55 yaşın üzerinde ve ortalama teşhis yaşı 73.

Ürolog Mark Tyson, "Mesane kanseri hastalarının büyük çoğunluğuna yaşamı tehdit etmeyen kanser teşhisi konur. Ancak bunlar agresif olma eğilimindedir" diyor ve şunları ekliyor:

"Dolayısıyla mesane kanserleri, ilk teşhis edildiklerinde hayati tehlike arz etmeseler bile, tekrar etme eğilimindedirler ve bazen hastanın çok sayıda prosedür ve tedavi ve bu tür şeyler geçirmesine neden olurlar. Muhtemelen bir alt küme vardır, muhtemelen Daha agresif tedaviler gerektiren agresif ve istilacı bir hastalığa sahip olan hastaların yaklaşık yüzde 20'si ve bu durumlarda, yaşamı tehdit edici olabilir."

MESANE KANSERİNİN BELİRTİLERİ NELER?

Mesane kanserinin en yaygın belirtisi idrarda kan görülmesidir (hematüri).

Tyson, "Genellikle kanıyor. Yani, hastalara genellikle ya birinci basamak hekimi tarafından yapılan bir testte idrarda kan olduğu söylenecek ya da idrarlarında kan görecekler. Ve bu tür durumlar acil ürolojik değerlendirme gerektirir. Bu, teşhiste gecikme en büyük sorunlardan biri. Kanamanın başka bir nedeni olduğunu düşünüyoruz ve ürolojik değerlendirmeyi geciktiriyoruz, bu da bakımda gecikmelere yol açabiliyor. Yani kanama olursa acil müdahale gerekiyor" diyor.

Diğer yaygın semptomlar, ağrılı idrara çıkmak ve (özellikle geceleri) sürekli idrara çıkmak olarak tanımlanıyor.

Tyson, sözlerine şöyle devam ediyor; "Hastaların bazen ilk teşhis konduklarında fark edecekleri başka tür şeyler de vardır ve bu, idrar semptomlarındaki bir değişiklik olabilir. Bu yaygın bir sunum değildir, ancak sıklık, aciliyet ve noktüri, özellikle de tahriş edici işeme semptomları, oldukça agresif hastalıklarda biraz daha yaygındır. Bunu bazı varyantlarda daha yaygın olarak göreceğiz, rutin ürotelyal karsinomlarda değil, hastalığın daha ezoterik tiplerinden bazılarında. Bunlar bazen dramatik değişikliklerle ortaya çıkabilir."

YÜZDE 50’Sİ SİGARADAN KAYNAKLI

Uzmanlar mesane kanserlerinin yaklaşık yüzde 50'sinin sigaradan kaynaklandığını düşünüyor.

Tyson, "Aslında, solunan kimyasallar mesaneye atılır ve mesanede tutulur ve boşaltılmadan önce ürotelyumda gerçekten herhangi bir yerde meydana gelen değişikliklere neden olur ve böylece, mesane kanserinin kendisi ürotelyal karsinomun en yaygın bölgesi olma eğilimindedir, yani ürotelyum mesanenin iç astarıdır. Ama ürotelyum, dediğim gibi, bu yol boyunca herhangi bir yerdedir ve böylece siz böbreklerde veya böbrekleri boşaltan tüp olan üreterlerde veya üretrada mesane kanserine çok benzer bir ürotelyal karsinom geliştirir.Yani, sigara en önemli risk faktörüdür, ancak başkaları da vardır. Özellikle de yeraltı sularında pestisitlerin, arsenik bazlı pestisitlerin olduğu, pek çok insanın kuyularda yaşadığı kırsal topluluklarda büyümüş hastalar, tıpkı annemle babamın bir çiftçi topluluğunda bir kuyuda yaşaması gibi o kuyulara dokunuyorlar." diyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime