Turktime

Merkez bankalarından dijital para hamlesi

Merkez bankaları dijital para çalışmalarına hız verirken, Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin bu işte ilk sırada yer alacak gibi görünüyor.
ABONE OL
Abone Ol
Merkez bankalarından dijital para hamlesi
Haberler / Ekonomi
9 Nisan 2021 Cuma 11:49
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dijital paraya adım adım yaklaşılıyor. Merkez bankalarının dijital para çıkarmayı gözden geçirdiği ülkelere yenileri ekleniyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin, bu süreçte başı çekiyor.
Japonya’da dijital Yen, Çin’de dijital Yuan, Rusya’da dijital Ruble. Merkez bankalarının dijital para çıkarma projesi birçok ülkenin gündeminde.

Dünyada nakit para kullanımı azaldı. Dijital cüzdanlar ya da kripto para birimleri elektronik ödeme aracı olarak kullanımda. Pek çok ülkede merkez bankaları da dijital para çalışmalarına hız verdi. 

ÇİN DENEME AŞAMASINA GEÇTİ

Dijital para projesinde dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin başı çekiyor. Çin yıllardır üzerinde çalıştığı projede deneme aşamasında. Pekin, pilot programları daha da hızlandırmayı hedefliyor.

Japonya Merkez Bankası da, dijital para çıkarma konusunda deneysel nitelikte çalışmalar yapıyor. İlk etapta dijital paranın çıkarılması ve dağıtımının teknik olarak uygulanabilirliği mercek altına alınıyor.

RUSYA TESTE HAZIRLANIYOR

Rusya Merkez Bankası da, 2022’de dijital rublenin test aşamasına geçecek. 

Djital Avro çıkarma konusu ise, Avrupa Merkez Bankası'nın gündeminde. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, dijital Avro'nun 4 yıl içinde hazır olmasını ümit ettiğini dile getirdi.

GÖZLER KONGREYE ÇEVRİLDİ

Dünyanın en büyük ekonomisi Amerika Birleşik Devletleri’nde ise, Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, Kongre’nin onayı olmadan dijital para çıkarma yolunda ilerlemeyeceklerini söyledi. 

Mevcut çalışmalarda ise ağırlıklı olarak riskler ve sağlanacak faydalar üzerinde durulduğu vurgusu yapılıyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime