Yumurta dondurma işlemi, kadın üreme hücresi olan yumurtaların toplanıp dondurularak gelecekte kullanılması için saklanmasına olanak tanıyan bir işlemdir. Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel'e yumurta dondurma işlemi ve idrar kaçırma ile ilgili bilinmesi gerekenleri sorduk... İşte haberin devamı...
Yumurta dondurma nedir?
Günümüzde her 6 çiftten birinin çocuk sahibi olma zorluğu vardı, ve bu oran gitgide artmaktadır.
Geç evlenme geç çocuk sahibi olma isteği yaygınlaşmakta ve bu da kadınların yumurtaları ve erkeklerin spermlerinin daha zayıf olmasına yol açmaktadır.
Buna ek olarak, sigara tüketimi, obezite, çevresel etmenler, stres bu durumu ağırlaştırır. Sebebi
bilinmeyen olgular da mevcuttur.
"Kadın yaşlandıkça yumurta sayısı azalır"
Kadınlar adet başladığı dönemde 300 bin civarı yumurtaya sahiptir ve ayda yaklaşık 1000 yumurta kaybı olmaktadır. Kadın yaşlandıkça yumurta sayısı azalır ve kalitesi düşer. Burada anneden gelen genetik eğilim de bir faktördür. Yani annenin yumurtaları erken tükenir ve biterse(menopoz), kız çocuklarında da erken menopoz görülebilir.
Yumurta sayısı ve kalitesi kesin olmamakla birlikte yaklaşık 38 yaşından sonra bozulur ve kırklı yaşlarda çok zayıflar. Bu naturel bir durumdur. Önlenmesi mümkün değildir. Fakat günümüzde “yumurta dondurma” teknolojisi bu duruma çare olmaktadır. Kadınlarda yılda bir kez AMH hormon seviyesine bakarak sayı ve kalite belirlenir. AMH’ ın 1.2ng/ml’nin altında olduğu veya yaş 38’i geçtiği zaman, henüz çocuk sahibi olunmamışsa, bekar veya evli herkes yumurtalarının bir kısmını dondurup yıllarca saklatabilir.
Gebelik planlandığında, doğal olarak deneyip başarısız olunursa, bu yumurtalar ısıtılıp canlandırılır ve tüp bebek uygulanır.
Sonuç olarak, bekarlar, evli olup bebek sahibi olmayı ertelemek isteyenler, annesinde erken menopoz hikayesi olanlar AMH hormonu 1.2ng/ml. az olanlarda doğurganlık gücü zamandan etkilenmeyecek şekilde dondurulup saklanabilir.
İdrar kaçırma nedir? tedavi yöntemleri nelerdir?
Normal doğum yapan kadınların önemli bir kısmında, ileri yıllarda hapşırma ve öksürme ile idrar
kaçırma olabilir, buna tıpta stress incontinans denir. Sorun, doğum esnasındaki uzun ıkınmalardan ve yırtıklardan kaynaklanır. Doku sertliği veya yumuşaklığı da genetik olarak bu olaya zemin hazırlar. Bu şikayeti, kadın, çevresinden, eşinden ve doktorlardan bile saklayabilir. Onun için biz kadın doğum uzmanları özellikle bu durumu sormalıyız. Sonraki adımda “ürodinami” denen bir test yapılır. İdrar akış hızı, idrar torbası kapasitesi, ne kadar bir basınçla idrar kaçırıyor vs izlenir.
"Günde üç kere yirmişer kez"
Hafif kaçırmalarda KEGEL egzersizini öneriyoruz. Kişinin alt bölge (perine) kaslarını kasıp gevşetmesi faydalı olur. Günde üç kere yirmişer kez yapılmalıdır.
Kegel Egzersizi Nedir?
Kegel egzersizi diğer bir adıyla “pelvik taban egzersizleri” olarak da geçmektedir. Kegel egzersizleri, hem kadınların hem de erkeklerin pelvik taban kaslarını güçlendirmek ve buna bağlı gelişen idrar tutamama gibi problemlerinin önüne geçmek için tavsiye edilmektedir.
Kegel egzersizi rahim, mesane, ince bağırsak ve rektumda yer ala kasları destekleyerek idrar, gaz ve dışkı kaçırma olaylarının önüne geçilmesine de yardımcı olur.
Kegel egzersizleri sadece kadınlar tarafından değil, erkekler tarafından da sıklıkla uygulanmaktadır. Erkeklerde; idrar akışı kontrolünün sağlanmasına yardımcı olurken aynı zamanda da erken boşalma, sertleşme bozukluğu ve prostat hastalığına karşı son derece faydalı olduğu gözlemlenmektedir. Kadınlarda ise hamilelik, doğum, rahim, mesane, bağırsak ve yaşlanmaya bağlı olarak zayıflayan kasların güçlenmesini sağlar.
İleri vakalarda, TOT denen, yarım saat süren, dikişsiz ve bir gece yatmalı işlem gerekir. Bu kolay cerrahi %90’ları geçen başarıyı sağlar.
Diğer bir idrar kaçırma şekli ise kişinin idrar yapma hissi geldiğinde, tuvalete gidene kadar dayanamayıp çamaşırını ıslatmasıdır. İdrar torbası, kontrolsüz kasılır. Buna “nörojenik mesane” denir ve ilaçlarla başarılı bir şekilde tedavi edilir. İlaca cevap vermeyen hastalarda ise idrar torbası botoksu etkilidir.
İdrar kaçırma, bir kader değildir, başarı ile tedavi edilmektedir. Lütfen doktorunuza danışınız.
Prof. Dr. Teksen Çamlıbel hakkında;
Türkiye'nin ilk özel tüp bebek merkezini kurdu.
Türkiye'nin ilk tüp bebeğini dünyaya getiren doktordur.
1989'da kurduğu Jinemed Tüp Bebek Merkezi, ICSI teknolojisinin ilk uygulayıcılarından olmasının yanı sıra, laparoskopik ameliyatlar ve kanser ameliyatları konusunda da dünyadaki gelişmelerin Türkiye'deki ilk uygulayıcılarından olmuştur.
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni birincilikle bitirdi.
Kazandığı sınav ile kadın hastalıkları ve doğum ihtisası için Amerika'da Johns Hopkins Hospital ve Medical College of Ohio'da bulundu. İhtisas sonrası Jinekolojik Onkoloji (Kadın Kanserleri) üst ihtisasını New York'ta, Albany Medical College of Newyork'ta tamamladı. Aynı üniversitede yüksek lisans sonrası öğretim üyesi olarak çalıştı.
Kosova, Saraybosna ve Erbil'de tüp bebek merkezleri kurdu.
TTB, TJOD, WTD, ACOG, ESHRE ve ASRM üyesi.
HİLAL BÜYÜKKAYA/ TURKTIME