Turktime

Alzheimer tedavisinde umut verici gelişme!

Dünyada 55 milyona yakın kişinin muzdarip olduğu, beyin hücrelerinin zamanla işlevini yitirmesi ve hafıza kaybı, bunama ve bilişsel fonksiyonların azalmasına sebep olan Alzheimer hastalığının tedavisi için umut verici bir gelişme yaşandı.
ABONE OL
Abone Ol
Alzheimer tedavisinde umut verici gelişme!
Haberler / Sağlık
25 Eylül 2023 Pazartesi 16:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Dünyada yaklaşık 55 milyon kişinin yakalandığı Alzheimer hastalığının, şu an için kesin bir tedavisi bulunmuyor. 

Ancak bilim insanlarının çalışmaları, hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilecek adımlar attıklarını gösteriyor.

Halihazırda bulunan Alzheimer ilaçlarının özelliği, hastalığın semptomları görüldükten sonra alındığında etki göstermeleri. Şu an mevcut Alzheimer teşhis yöntemleri, hastalığın ilerlemesi konusunda büyük bir etkiye sahip değil.

20 YIL ÖNCESİNE KADAR TESPİT EDİLEBİLİYOR

Webtekno'da yer alan haberde bilim insanlarının yaptığı çalışmalar, hastalar ve hasta yakınları için umut verici gelişmelerle dolu. Hastalığın belirtileri, semptomların başlamasından tam 20 yıl öncesine kadar tespit edilebiliyor. Hastalığı bu kadar erken tespit edebilmek, tedavi sürecinde büyük bir rol oynayabilir.

Amerika'da yapılan çalışmalar sayesinde, artık hastalığı teşhis edebilen kan testi kitleri geliştirildi. Bu kitler, hasta ve doktorun talepleri üzerine satın alınabiliyor.

Şu anda satın alınabilen kan testleri beyin dışında biriken, Amiloid-beta 42 ve Amiloid-beta 40 ismi veriken iki çeşit proteini ölçüyor. Ardından bu iki protein arasındaki oranlar ölçülüyor. Oran ne kadar düşük olursa, kişinin hastalığa yakalanma olasılığı da o kadar yüksek oluyor.

KULLANIMI ONAYLANDI

PrecivityAD şirketi tarafından geliştiriken bu test kiti, Amerika'da doktorların Alzheimer belirtisi gösteren insanlar üzerinde kullanımı onaylandı ve Avrupa Birliği, bu test kitinin güvenli olduğunu açıkladı.

PrecivityAD testi, çeşitli çalışmalarda kullanılmış ve hastalığın belirtileriyle çok güçlü bağlantılar elde etmiş. Ancak bulgular, hastalığın yüzde yüz oranda tespit edilebileceği anlamına gelmiyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime