Turktime

Dünya'da bir ilk gerçekleşti: Domuz böbreği bir insana nakledildi!

New York'taki NYU Langone Health Hastanesi'nde görevli doktorlar, dünyada ilk kez genetiği değiştirilmiş bir domuz böbreğini insan vücuduna nakletmeyi başardı.
ABONE OL
Abone Ol
Dünya'da bir ilk gerçekleşti: Domuz böbreği bir insana nakledildi!
Haberler / Sağlık
20 Ekim 2021 Çarşamba 15:42
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Bilim insanları, uzun bir süredir domuz ve insan vücudu arasındaki uyumluluğu mercek altına alıp çeşitli araştırmalar yapmaya devam ediyor ve tarihte ilk kez, böbrek hastalarına umut olabilecek bir deney başarıyla gerçekleştirildi.

Kalp olmasa da tarihte ilk defa, bir domuz böbreği insan vücuduna başarılı bir şekilde nakledildi. Tamamen deneyden oluşan ancak sonunda başarıya ulaşan bu nakil işlemi sonrasında hasta vücudu, böbreği reddetmeyerek normal bir şekilde idrar üretmeye başladı. 

Nakil yapılan kişi, böbreklerinde yaşadığı çeşitli problemlerden dolayı beyin ölümü gerçekleşmiş bir hastaydı. Böylesine kapsamı bir deney için hastanın ailesinden izin alan doktorlar, 3 gün boyunca domuz böbreklerini hastanın vücudunun dışında olacak şekilde kan damarlarına bağladı. 

"BÖBREK,DAHA ÖNCEDEN HASTAYA NAKLEDİLSEYDİ HASTA ÖLMEYECEKTİ"

Deneyi yürüten organ nakli cerrahı Dr. Robert Montgomery, böbrek nakledildikten sonra yapılan testlerden çıkan sonucun oldukça normal değerlere sahip olduğunu dile getirdi. İşin ilginç tarafı, beyin ölümü gerçekleşen hastanın bugüne kadar muzdarip olduğu zayıf böbrek rahatsızlığının nakilden sonra normal değerlere döndüğü gözlemlendi. Yani eğer bu deney hastalık bu kadar ilerlemeden yapılsaydı, hastanın yaşama şansı olabilirdi. 

Montgomery, aynı zamanda nakil işlemi gerçekleştikten sonra böbreklerin normal insan böbreği gibi idrar üretmeye başladığını dile getirdi. Elbette vücudun domuz böbreğini uzun vadede kabul edip etmeyeceği bilinmiyor ancak Montgomery, domuzdan başka bir hayvana nakil yaptıkları deneylerin aksine vücudun böbreği reddettiğine dair herhangi bir ize rastlamadıklarını dile getirdi. 

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime