Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, “Açık kalmış sosyal medya hesapları, mailler, fotoğraflar ve kişisel bilgiler gibi tüm hayati verilerimiz, bu yolla kötü niyetli kişilerin eline geçebilir" diyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu.
İsrail'in Lübnan'daki Hizbullah'ın kullandığı çağrı cihazlarına yaptığı saldırının ardından, siber güvenliğin önemi bir kez daha ortaya çıktı.
Bir grup gazeteciye değerlendirmelerde bulunan Atık Yönetimi ve Atıktan Enerji Üreticileri Derneği (TAYED) Genel Başkanı Ali Rıza Öner, elektronik atık haline gelen eski telefon ve bilgisayarların oluşturacağı risklere dikkat çekti.
DİJİTAL MEZARLIK
Atılan her elektronik aletin bir "dijital mezarlık" oluşturduğunu dile getiren Öner, "Genel olarak tüketiciler, veri silme konusunda yeterli bilgi ve bilince sahip olmadığı için çöpe attığımız bir elektronik eşya büyük felaketlere yol açabilir. Açık kalmış sosyal medya hesapları, mailler, galerideki özel resimler, kişisel bilgiler gibi tüm hayati verilerimiz bu yolla kötü niyetli kişilerin eline geçebilir. Bu sebeple yapılacak en iyi şey cihazınızı bir yenileyiciye satmaktır. Bu yenileyici tüm verileri özel araçlarla silecek, cihazı fabrika ayarlarına sıfırlayacak ve sonra yenilenmiş ürün olarak satacaktır" dedi.
ÇEVREYE DE ZARARLI
Kontrolsüz şekilde çöpe atılan elektronik cihazların çevreye de büyük zarar verdiğini anlatan Öner, "Doğaya karışan bu metaller besin zinciri yoluyla insana ulaşarak insan sağlığını tehdit eder" ifadelerini kullandı.