Turktime

Agatha Christie'nin romanlarına 'ırkçılık' düzenlemesi

Ünlü polisiye yazarı Agatha Christie'nin romanları, taşıdığı ırkçı ve duyarsız ifadeleri ortadan kaldırmak için yeniden yazıldı. Romanlarındaki bazı tanımlamalar ya değiştirildi ya da tamamen kaldırıldı.
ABONE OL
Abone Ol
Agatha Christie'nin romanlarına 'ırkçılık' düzenlemesi
Haberler / Kültür
27 Mart 2023 Pazartesi 16:45
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

ETNİK KÖKENE HAKARETLER KALDIRILDI

Polisiye edebiyatın en önemli isimlerinden biri olarak kabul edilen İngiliz yazar Agatha Christie'nin romanları taşıdığı ırkçı, duyarsız ya da uygunsuz ifadeleri ortadan kaldırmak için yeniden yazıldı.

Yazarın Poirot ve Miss Marple gibi kurgusal karakterlerinin hikayelerini içeren kitaplarında bazı pasajlar yeniden gözden geçirildi ya da kitapların yeni baskılarında tamamen çıkarıldı.

The Telegraph'ın haberine göre, HarperCollins Yayınevi, karakterlerin fiziksel özelliklerini açıklarken, 'etnik kökene hakaret veya referanslar' içeren metinlerin kaldırıldığını bildirdi.

Gazete tarafından incelenen Christie'nin romanlarının yeni baskılarında, editörlerin çok sayıda değişiklik yaptığı görüldü.

1920 ile 1976 yılları arasında yazılan eserlerde 'anlayışsız' diyalog bölümleri, karakter açıklamaları ve açık hakaretler kaldırıldı.

Örneğin Christie'nin 1937'de yazdığı, dedektif Hercule Poirot'nun lüks bir gemi yolculuğunda bir cinayeti soruşturmasını konu alan Nil'de Ölüm adlı gizem romanında geçen "Doğulu" kelimesi kaldırıldı.

Yayıncı, çocukları rahatsız etmekten şikayet eden Bayan Allerton karakterinin diyaloğunu da değiştirdi.

Orijinal metinde şöyle yazıyordu: Geri dönüp bakıyorlar ve bakıyorlar. Gözleri tek kelimeyle iğrenç, burunları da öyle. Çocukları gerçekten sevdiğime inanmıyorum.

Yenilenen metinde, ifade şöyle değiştirildi: Geri dönüp bakıyorlar ve bakıyorlar. Çocukları gerçekten sevdiğime inanmıyorum.

Kitapta, Mısır'ın Nubia halkına yapılan atıflar da kaldırıldı. "Nubyalı kayıkçı" ifadesi artık sadece "kayıkçı" olarak geçiyor.

The Telegraph'a göre, romanda daha önce "siyah" ve "sırıtan" olarak nitelendirilen bir hizmetçi artık ırkıyla tanımlanmıyor ve bunun yerine "başını sallayan" olarak tanımlanıyor.

Benzer değişiklikler 1964'te yazılan Ölüm Adası kitabında da yapıldı. Kitap, dedektif Marple'ın Batı Hint Adaları'ndaki bir resort otelde yaptığı tatilin hikayesini anlatıyor.

Kitapta, gülen bir otel çalışanını tarif etmek için kullanılan "çok güzel beyaz dişler" ve "güzel dişler" gibi ifadeler kaldırıldı.

"KIZILDERİLİ ÖFKESİ" YERİNE SADECE "ÖFKESİ" YAZIYOR

Kitap ayrıca artık bir kadın karakteri "bir heykeltıraşın hoşuna gidecek siyah mermerden bir gövdeye sahip" olarak tanımlayan bir ifadeye de yer vermiyor.

Bir başka Cristie eserinde, bir öfke nöbeti geçiren Hintli bir yargıç karakterini anlatırken kullanılan "onun Kızılderili öfkesi" yerine sadece "öfkesi" ifadesi kullanıldı.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime