Turktime

16 bin dolara kadavra ithal ediliyor!

Tıp fakültelerindeki doktor adayı öğrenciler için en önemli derslerin başında gelen "Anatomi"nin öğrenilmesi için kritik materyal olan kadavra temini konusunda Türkiye'de sıkıntılar yaşanıyor.
ABONE OL
Abone Ol
16 bin dolara kadavra ithal ediliyor!
Haberler / Sağlık
27 Ekim 2021 Çarşamba 10:24
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Diyanetin, "Kadavra olarak kişinin bedenini bağışlamasında dinen bir engel yoktur" açıklamasını yapmasına rağmen Türkiye'de tıp fakülteleri kadavra temini konusunda sorun yaşıyor.

Avrupa'da kadavra-öğrenci oranı bire on olarak belirtilirken Türkiye'de bu oran bire 30-40 arasında değişiyor.

FAKÜLTELER İTHAL ETMEK ZORUNDA KALIYOR

Türkiye'de bulunan 100'den fazla tıp fakültesinde yaşanan kadavra sıkıntısı, hastanelerde ölen kimsesizler, gönüllü bağışçılar ve ithal etme yöntemiyle çözülmeye çalışılıyor.

Ülkemizde kadavraya yönelik bilgisizlik ve ön yargılar nedeniyle yeteri kadar kadavra bulunamıyor.

"KADAVRA GİBİ BİR ÖRNEK HALA SAĞLANAMIYOR"

Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi Temel Tıp Bilimleri Anatomi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Anatomi ve Klinik Anatomi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. İlke Ali Gürses, teknolojinin gelişmesiyle anatomi derslerinde farklı materyallerin kullanıldığını ancak hiçbirinin kadavra kadar etkili olmadığını ifade etti.

Ali Gürses konuyla ilgili, "Örneğin maketler ya da üç boyutlu yazılımlar var. Her ne kadar bu yazılımlar ve teknoloji belli bir düzeye ulaşmış olsa da maalesef kadavra kadar detaylı ve ayrıntılı, insan vücudunun birebir örneği hala tam olarak sağlanamıyor. Eksiklikleri var hem teknolojik ürünlerin hem de maketlerin" açıklamasını yaptı.

14-16 BİN DOLAR ARASINDA İTHAL EDİLİYOR

27 fakültenin 2016 yılında yurt dışından kadavra ithal ettiğini söyleyen Gürses şöyle konuştu:

"Bu rakam çok daha arttı çünkü 2016'dan sonra 30'un üzerinde yeni fakülte açıldı ve bu fakültelerin hepsi yurt dışından temin etti. Bazı devlet ve vakıf üniversiteleri, ithal kadavrayı 2 senede bir tekrar alıyor. Büyük üniversitelerde ve bazı vakıf üniversitelerinde uzmanlık sonrası eğitim için çeşitli kurslar yapılıyor. Bu kurslar için de Türkiye'den temin edilen kadavra sayısı yetersiz olduğu için yurt dışından temin yapılıyor. Bu işlemleri yapan firmalar var bakanlığın onay verdiği. Herhangi bir fakülte bu firmalar ile görüşse, 14 bin 500-16 bin dolar civarı bir maliyetle kadavrayı yurt dışından temin etme şansları var."

NEDEN BAĞIŞLANMIYOR?

Doç. Dr. İlke Ali Gürses, kadavra bağışı oranlarının düşüklüğünün sebeplerine ilişkin şu bilgileri verdi:

"En büyük sıkıntı, kadavra temini için bağış yapılması konusundan vatandaşın yeterince haberdar olmaması. Derneğin yaptığı anketler, vatandaşların yüzde 50 kadarının bağış yoluyla kadavra temin edilebileceğinin farkında olduğunu ancak çeşitli gerekçelerle buna yanaşmadığını ortaya koydu. Böyle bir yöntem olduğunun, bu şekilde kadavra temin edildiğinin, eğitim ve araştırmada kullanılabildiğinin insanlara yayılması lazım. İlk sıkıntımız bu.

İkinci sıkıntı, yine bilgi eksikliğinden çıkan bir şey. İnsanlar eğitim sırasında kadavraların nasıl kullanıldığı, sonrasında nasıl defnedildiği konusunda bilgi sahibi olmadıkları için en büyük çekinceleri aslında burada. Eğitim sırasında vücutlarına yapılacak şeyden korkuyorlar. Bunun yapılmasını istemedikleri için büyük bir kısmı olumsuz bakıyor bağış konusuna."

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime