Yeni bulunan organın, daha önce insan vücudundaki parçalanmış yapıların bir arada durması sonucu meydana geldiği düşünülüyordu.
Ancak Lancet Gastroenteroloji ve Hepatoloji dergisinde yayınlanan makalede, İrlanda'daki Limerick Hastanesi Üniversitesi'nden araştırmacıların mikroskobik incelemeler sonucu mezenterin tek parçadan oluşan bir organ olduğunu keşfettiği açıklandı. Sindirim sistemimizde olan bu organ zaten görünür haldeydi, ancak farklı bir yapı olduğu ilk defa bilim literatürüne geçti.
Mezenter, karın zarının ikiye katlanmışı, karın boşluğunu kaplayan ve her şeyi bir arada tutan yeni bir organ olarak tanımlanıyor. Sinirler ve damarlar organın içinde bulunuyor.
Bu yeni keşifle, insan organlarının toplam sayısı 79'a yükseldi.
Mezenter'in tek parçadan oluştuğunu ilk olarak 2012 yılında keşfeden İrlandalı bilim insanı J. Calvin Coffey, bu gelişmeyle birlikte 100 yıllık anatomi bilgisinin de yanlış olduğunun ortaya çıktığını belirtiyor.
Coffey, 'Mezenter'in önceki kanının aksine parçalanmış yapıların bir araya gelmesiyle oluşmadığını, tek parça ve sürekli bir yapı olduğunun ispatlandığına dikkat çekiyor. Leonardo Da Vinci yaklaşık 500 yıl önce mezenteri bir organ olarak nitelese de tıp dünyası bu iddiayı kabul etmemişti.
Bundan sonraki aşamanın mezenterin işlevini tespit etmek olduğunu söyleyen Coffrey "Bu evrensel olarak geçerli ve hepimizi etkiliyor. Bundan önce mezenterik bilim diye bir alan yoktu. Bundan sonraki adım işlev. Eğer işlevi anlarsanız, normal olmayan işlevi ve hastalığı da anlarsınız" dedi.
Keşfin ardından en etkili ve önemli tıp kitabı 'Grey's Anatomy' son edisyonunda mezenteri organ olarak tarif etti.
Sputnik