Turktime

Yan etkileri kabul edilmişti: Kovid-19 aşısı dünya çapında geri çekiliyor

Ürettiği "Vaxzevria" isimli Kovid-19 aşısının çok nadir görülen ama ölümcül bir yan etkiye neden olabileceği mahkeme tarafından kanıtlanan ilaç devi AstraZeneca, aşısını dünya çapında geri çekme kararı aldı.
ABONE OL
Abone Ol
Yan etkileri kabul edilmişti: Kovid-19 aşısı dünya çapında geri çekiliyor
Haberler / Sağlık
9 Mayıs 2024 Perşembe 11:34
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

İngiltere merkezli ilaç devi AstraZeneca, yasal sürecin ardından Oxford Üniversitesi ile ortak geliştirdiği "Vaxzevria" isimli Kovid-19 aşısının çok nadir ama ölümcül bir yan etkiye neden olabileceğini kabul etti.

The Guardian'ın haberine göre; şirket, gönüllü olarak aşıyı küresel çapta piyasadan çekme kararı aldı. Aşının geri çekilmesine ilişkin 5 Mart'ta yapılan başvuru dün (7 Mayıs) yürürlüğe girdi. Kararın ardından aşı artık Avrupa Birliği üyesi ülkeler tarafından kullanılamayacak.

'TİCARİ NEDENLERDEN DOLAYI KALDIRILDI'
Altı milyondan fazla hayat kurtardığına inanılan aşı, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından "İngiliz biliminin zaferi" olarak müjdelenmişti.

İlaç devi tarafından yapılan açıklamada, aşının ticari nedenlerden dolayı piyasadan kaldırıldığı ifade edildi. Açıklamada AstraZeneca, aşının artık üretilmediğini ve yerini yeni varyantlarla mücadele eden güncellenmiş aşıların aldığını belirtti.

NADİR AMA ÖLÜMCÜL YAN ETKİ
Vaxzevria'nın, kan pıhtılaşmasına ve düşük kan trombosit sayısına neden olan nadir ancak ölümcül bir yan etkiye sahip olduğu belirlendi.

Şubatta İngiliz Yüksek Mahkemesi'ne sunduğu belgede aşının "çok nadir durumlarda Thrombosis with Thrombocytopenia Syndrome'a (TTS) neden olabileceğini" kabul eden şirket, Kovid-19 aşısıyla ilgili toplu bir davada birden çok suçlamayla karşı karşıya kaldı.

'TAMAMEN TESADÜF'
Geri çekme kararının, devam eden davalar ya da aşının TTS'ye neden olabileceğinin kabul edilmesiyle bağlantılı olmadığı konusunda ısrar eden ilaç şirketi, zamanlamanın "tesadüf" olduğunu söyledi.

Öte yandan; İngiltere'de 50 milyondan fazla kişiye uygulanan AstraZeneca aşısı, 73 ölüm ile ilişkilendiriliyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime