İngiliz The Guardian gazetesine konuşan yabancı doktorlar, Gazze'de görev yaptıkları sürece şahit olduklarını anlattı.
Doktorlar, Gazze'deki birçok ölümde, hayat boyu etkisi sürecek yaralanmalarda ve uzuv kaybında şarapnel tesirli bombaların ve füzelerin etkili olduğunu kaydetti.
Küçük metal parçalar yayacak şekilde tasarlanmış bombalardan saçılan neredeyse fark edilemeyecek büyüklükteki şarapnelleri özellikle çocukların vücudundan çıkarmanın zorluğuna dikkati çeken doktorlar, bu parçaların vücut içinde de önemli hasara neden olacağını belirtti.
ABD'nin California eyaletinden cerrah Feroze Sidhwa, nisanda Gazze'de görev yaptığını söyledi.
Sidhwa, "Karşılaştığım yaralıların neredeyse yarısı çocuklardı. Gözden kaçabilecek çok küçük parçalarda, çok fazla şarapnel yarasıyla karşılaştık. Gördüğüm birçok malzemeden daha küçük olan bu şarapneller, vücudun içinde korkunç yaralanmalara neden oluyordu." ifadelerini kullandı.
Çocukların bu tür yaralanmalara karşı daha dayanıksız olduğuna işaret eden Sidhwa, "Çocukların damarları zaten çok küçük. Parçalanmış damarları yeniden bir araya getirmek çok zor. Bacakları besleyen atardamar, çocuklarda bir makarna kalınlığındadır. Bu damarı onarmak ve çocukların bacaklarının kopmasını engellemek çok zor." değerlendirmesinde bulundu.
Vücudun dışında önemsiz yaralar gibi gözüküyor
North Carolina eyaletinden ortopedi cerrahı Mark Perlmutter da en sık gördükleri yaraların 2 milimetrelik şarapnel girişleri ve çıkışlarından oluşan yaralar olduğunu ifade etti.
Perlmutter, bu şekilde yaralanan çocukların ya öldüğünü ya da uzuvlarını kaybettiğini, çocuklarda bu yaralardan birden fazla bulunduğunu söyledi.
Şarapnel tesirli bombalarla yaralanan çocukların hemen hastanelere götürülemediğini, bazen kopan uzvun tekrar dikilemeyecek noktaya geldiğini vurgulayan Perlmutter, sinir sistemlerinin de önemli hasar aldığını anlattı.