Bir süredir özellikle kayıt dışı ve düşük beyanla ilgili denetimlerini hızlandıran Hazine ve Maliye Bakanlığı, bu konularda vatandaşların ihbarda bulunabilecekleri kanalları da güncelledi. İhbar mekanizmaları arasına, WhatsApp'ın yanı sıra, X ve İnstagram gibi sosyal medya araçları da eklendi.
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede, Haizine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen kayıt dışı ekonomiyle mücadele çalışmaları kapsamında, vatandaşların ihbar ve şikayetlerini daha kolay/hızlı yapabilmesi için ihbar kanallarının güncellendiği duyuruldu.
Buna göre Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesinde (gib.gov.tr), dijital.gib.gov.tr adresyeri yanı sıra GİB mobil uygulaması ve ALO 189 Vergi İletişim Merkezi üzerinden başvurular yapılabilecek.
Gelir İdaresi Başkanlığı, vatandaşların ihbar edebileceği konuları ise şöyle sıraladı:
Düşük KDV Oranı Uygulanması
IBAN / PTT Çeki Yolu ile Ödeme Talep Edilmesi
Fiş/Fatura Verilmemesi
Başka İşletmenin POS Cihazının Kullanılması
Mükellefiyet Kaydının Olmaması
Sahte/ Yanıltıcı Belge Düzenlenmesi veya Kullanılması
Personel Ücretinin Elden Ödenmesi
Kira Gelirinin Beyan Edilmemesi
Tapu Harcının Eksik Ödenmesi
Kaçak Ürün Satışının Yapılması
YÜZDE 10 İHBAR İKRAMİYESİ
Vatandaşlar, şikayetleri için “ihbar ikramiyesi” de talep edebilecek. Yapılan ihbar sonucu düzenlenecek vergi inceleme raporlarına göre tahakkuk eden vergi ve vergi ziyaı cezasının yüzde 10’u tutarındaki ihbar ikramiyesi, vatandaşlara ödenebilecek. Vatandaşlar, ikramiye ödemesi için IBAN numaralarını sisteme girecek. İhbarları denetleyecek ekipler, sahada gerekli incelemeleri yaparak tespit edilen ihlaller için ceza kesecek. (Milliyet)