Turktime

Venezuela yıllar sonra hiperenflasyondan kurtuldu

Venezuela'da aylık enflasyon oranlarının son 12 aydır yüzde 50'nin altında kaydedilmesi ile birlikte ülke hiperenflasyondan çıkmış oldu. Bu gelişmede doların ülkede kullanımının yaygınlaşması, kamu harcamalarındaki azalmalar ve piyasaya daha az bolivar sürülmeye başlanması etkili oldu.
ABONE OL
Abone Ol
Venezuela yıllar sonra hiperenflasyondan kurtuldu
Haberler / Dünya
17 Ocak 2022 Pazartesi 21:30
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş

Venezuela, hükümetin para basma hızını yavaşlatması ve ABD dolarının ülkede tercih edilen para birimi haline gelmesiyle, dünyanın en uzun süreli hiperenflasyonlarından biri olan dört yıllık bir hiperenflasyon krizini kırdı.

Venezuela Merkez Bankası’na göre, fiyatlar Aralık ayında aylık yüzde 7,6 artış gösterdi. Aylık bazda en yüksek enflasyon oranının Ocak 2021'de yüzde 46,4 olarak kaydedildiği ülkede böylece hiper enflasyondan çıkış şartı olarak kabul edilen üst üste 12 ay yüzde 50'nin altında enflasyon koşulu sağlanmış oldu.

Venezuela’da hiperenflasyon 2017’den beri devam ediyordu.

Böylece 2021’de kaydedilen aylık enflasyon oranları çoğu ekonomistin hiperenflasyonu tanımlamak için yaygın olarak kullandığı eşik olan yüzde 50’nin altında kaldı. Venezuela yıllık bazda 2021’i yüzde 686,4 enflasyonla kapattı.

Hiperenflasyondan çıkışa rağmen ülke hâlâ dünyanın en yüksek enflasyon oranlarından birine sahip.

PARA BASMAYI BIRAKTILAR

Caracas’taki Katolik Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Ronald Balza Cuma günü yaptığı açıklamada, “Venezuela’nın hiperenflasyonu geldiği gibi gitti” dedi. Balza, “Hükümet herhangi bir önlem almadı, sadece buna neden olan şeyi, hızlandırılmış para basımı yoluyla kendini finanse etmeyi bıraktı” diye konuştu.

Para basımındaki azalma aynı zamanda hükümet harcamalarındaki kısıtın bir sonucu. Venezela’da mali açığın gayri safi yurt içi hasılaya oranı da son bir yılda üçte iki oranında azaldı.

DOLAR GAYRİRESMİ PARA BİRİMİ OLDU

Ayrıca ülkenin ulusal para birimi olan bolivar yerine, gayri resmi olarak ABD doları yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bloomberg’e göre ülkedeki işlemlerin yüzde 60’ından fazlası dolarla yapılıyor.

Caracas’taki Central Üniversitesi’nde ekonomi profesörü olan Luis Oliveros konu ile ilgili, “Bolivardaki enflasyon hala önemli olsa da fiyatlarda neler olup bittiğine dair tüm bilgileri yakalayamıyor. Dolar cinsinden fiyatlara dikkat etmemiz gerekli” dedi.

HİPERENFLASYON NEDİR?

Hiperenflasyon fiyatlar genel seviyesinin sürekli ve çok hızlı bir şekilde yükselmesidir. Ekonomist Phillip Cagan aylık enflasyonun yüzde 50’yi aşmasını ve bu oranın 12 ay boyunca devam etmesini hiperenflasyon olarak adlandırıyor.

Ekonomistler genellikle Cagan’ın hiperenflasyonun aylık enflasyon oranı yüzde 50’yi aştığında meydana geldiği yönündeki açıklamasını referans kabul ediyor.

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime