Turktime

Ünlü piyanistten sansüre tepki

Dünyaca ünlü piyanistimiz Fazıl Say, imzasını taşıyan esere uygulanan sansürü MEB ve Kültür Bakanlığı'na sordu
ABONE OL
Abone Ol
Ünlü piyanistten sansüre tepki
Haberler / Kültür
26 Ocak 2017 Perşembe 02:35
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Fazıl Say, Hollandalı piyanistler Lucas ve Arthur Jussen’in Türkiye’de vereceği konserlerin repertuarından, kendisine ait eserin çıkarılmasına tepki gösterdi. Fazıl Say, sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımda, yetkililere konuya ilişkin sorular sordu.

Dünyaca ünlü Türk piyanist Fazıl Say, bugün Instagram hesabından dikkat çekici bir paylaşımda bulundu. Klasik Batı müziğinin önemli Türk temsilcilerinden biri olan Say, paylaşımına “Bu kişisel bir konu gibi gözükmesine rağmen, aslında hepimizin konusudur…” diye yazarak başladı. Say, ayrıntılı bir şekilde Hollandalı piyanistler Lucas ve Arthur Jussen’in Türkiye’de vereceği konserlerinde kendi imzasını taşıyan ‘Night’ isimli eserin hükümete yakın organizasyon şirketinin yetkililerince çalınmasını istemediğini duyurdu ve bunun nedenini öğrenmek istediğini belirtti. Say, yine hazırlanan yeni müfredattan tamamen çıkarılmasına yönelik bilgi istedi.

İşte Fazıl Say’ın, konuya ilşkin paylaşımı:
“Amacım rahatsızlık vermek değil, dikkatli okunmasını özellikle MEB ve Kültür Bakanlığı çevrelerinin okumasını, ve bir sonuca varmasını isterim. İki konumuz var; ilki Ankara’daki bir müzik festivalinin siyasi davranışları, ikincisi ‘Milli Eğitim’in yeni müzik müfredatı.

1- Lucas ve Arthur Jussen, Hollandalı piyano ikilisi, iki genç sanatçı, sosyal medyadan bir çok kere ben de paylaştım. Kendileri için yazdığım ‘Gece’ (Night) isimli eseri dünyadaki her konserlerinde çalıyorlar. Deutsche Grammaphon firması için de kayıt ettiler. Ocak ayı sonunda Ankara’da konser verecekler. Yeni bir festival varmış, hükümetten destek alan bir organizasyon olduğu söylendi. Şimdi, bu Ankara’daki festivalin, Hollandalı piyano ikilisinin programından benim eserimi niye çıkarttırdığını, neden genç ikiliye “Bu eseri çalmayın” dediklerini öğrenmek istiyoruz. Bu sonuçta -sözü filan bile olmayan- virtüöz bir enstrümental eserdir. Konuyu büyütmek istemiyorum. Bir açıklama yeterli olacaktır. Hollanda elçiliği de konuyu bilse iyi olur. Kültür Bakanı da. Bunları sormak bestecinin hakkıdır. Sonuçta; bu şekilde programdan çıkarma, sansüre girer, belli bir prosedürü vardır.

2- Milli eğitimin müzik müfredatından da tamamen çıkartılmış olduğumu dün bir gazete makalesinden öğrendim. Müzik / ya da batı müziği / ya da klasik batı müziği / hatta Türkiye’de çağdaş müzik gibi konular çok şükür müfredatta duruyor. Orada bir sorun var. Geçen isimler listesinde herkes var, şefler, besteciler… Ben yokum, benim beraber çalıştığım değerli Türk müzisyen meslektaşlarım da yok. Bu acı verici bir ayrımcılıktır. Şimdi burada “Neden ben yokum?” gibi bir konuyu ne kendime ne başkasına yediremem. Yoksam yokumdur, mesela hak etmemişimdir yokumdur. Konumuz budeğil. Bunun neden olduğunu tek bir açıklama ile öğrenmek isterim”

Sözcü

YORUM EKLE

Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır

YORUMLAR


   Bu haber henüz yorumlanmamış...

DİĞER HABERLER

Sayfa başına gitSayfa başına git
Turktime uygulamasını indirin, günün gelişmeleri cebinize gelsin.
Google Play
App Store
Facebook Twitter Instagram Youtube
GÜNCEL SİYASET DÜNYA MEDYA MAGAZİN SPOR YAZARLAR RÖPORTAJLAR PORTRELER ANKARA KULİSİ FOTO GALERİ VİDEO GALERİ KÜLTÜR SAĞLIK EKONOMİ TEKNOLOJİ ANALİZ TEKZİP
Masaüstü Görünümü
İletişim
Künye
Copyright © 2024 Turktime